Klaar met Kaag, klaar met D66 – column Brigitte Wielheesen

C. Kamergorzki

De kogel is door de kerk. Dit gezegde is misschien niet zo toepasselijk op de partij die niet met twee christelijke partijen wil formeren. Ik moet toegeven, ik heb de laatste Tweede Kamerverkiezingen toch nog mijn stem geven aan deze partij. Of moet ik zeggen, mijn stem ging naar Alexander Hammelburg; ‘D66’s hoop in bange dagen’. Maar nu ben ik echt klaar met de partij. De reden is dit keer niet Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die het Internationaal recht te pas en te onpas tegen Israël uit de kast haalt, maar de fractievoorzitter en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag.

Het buitenlandbeleid met betrekking tot Afghanistan is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al tien jaar op de hoogte van het feit dat, wanneer de buitenlandse troepen terugtrekken uit Afghanistan, de Taliban de macht zou overnemen. Lees de waarschuwingen in de jaarverslagen van onze inlichtingendiensten. Ook was bekend dat de terugtrekking na 1 april 2021 een feit zou zijn. Toch lag er geen evacuatieplan klaar op de Nederlandse ambassade in Kabul, met alle gevolgen van dien. Ook wilde Kaag eerder het gesprek met de Tweede Kamer niet aangaan om Afghaanse tolken die jarenlang voor Defensie hebben gewerkt naar Nederland te halen, zodat ze hier veilig zouden zijn.

Belofte gebroken
Kaag toont niet het leiderschap dat we in Nederland nodig hebben. Als je een probleem hebt, los je het op, zo is mij vroeger geleerd. Zij behoort misschien tot het type van ‘als je een probleem hebt, dan vooral negeren want dan gaat het vanzelf weg’. Of is zij het type dat zaken over de schutting gooit als het te lastig wordt? Zij heeft vooral haar beloofde leiderschap niet getoond en blijft het gissen wat haar daadwerkelijke kwaliteiten zijn.

Wie is Kaag? We hebben gezien dat zij de financiering van de Palestijnse landbouworganisatie UAWC tijdelijk gestopt heeft vanwege sterke vermoedens van UAWC-steun aan de terroristische organisatie het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). U herinnert zich vast nog wel de moord op de 17-jarige Rina Shnerb. Eerder dit jaar toonde Kaag geen leiderschap op het moment dat de DENK-fractie vroeg om de financiering aan het UAWC weer op gang te brengen, door direct deze financiering te hervatten. Terwijl details over het door haar beloofde externe onderzoek naar de relatie tussen UAWC en PFLP nog onbekend zijn. Wie voert het onderzoek uit? Is het afgerond en wat zijn de uitkomsten? Zover haar transparantie.

En dan zijn er het leed dat door Kaag is veroorzaakt bij medewerkers van onze krijgsmacht en de chaos die is ontstaan dankzij het niet nemen van verantwoordelijkheid in de voorbereiding van een evacuatieplan – met als resultaat dat nu iedere Afghaan die roept al dan niet te hebben gewerkt voor Nederland wordt toegelaten. En wat gaan we doen met de Afghanen die door de chaos onterecht in Nederland zijn? Of ergo: aanhangers zijn van radicale groeperingen? Sturen we ze terug? Wat gaan we doen met de statushouders die eerder naar Afghanistan zijn afgereisd en daar nu nog verblijven? De lijst met vragen is nog langer. Welke scenario’s liggen er?

De chaos van minister Kaag zal nog een staart(je) krijgen als het gaat om de toekomstige veiligheid in Nederland. De MIVD en AIVD gaan een drukke tijd tegemoet inzake  radicalisering- en terroristenbestrijding. Terwijl de snelheid van acteren door de Sleepwet van 2017 enorm is vertraagd.

Etenje
Vrijheid voor iedereen, dat is het motto van D66. Ik sta achter dit motto, maar die vrijheid is alleen mogelijk als iedereen in Nederland veilig is. Dit betekent niet alleen rechten ontvangen, maar ook plichten die daar tegenover staan uitvoeren. Demissionair minister Kaag heeft laten zien dat formeren (zichzelf in een voorname plek in de coalitie te positioneren) voor haar veel meer prioriteit heeft. Tijdens de slag om Kabul gaf zij een dinertje thuis met als gasten de fractievoorzitters van GroenLinks en de Partij van de Arbeid.

Ik heb er meer dan genoeg van. Per 3 september 2021 heb ik mijn lidmaatschap van D66 opgezegd. Bij volgende verkiezingen stem ik op een partij die investeert in:

  1. De waarde van onze democratische rechtsstaat;
  2. Investeren in Defensie;
  3. Bestrijding antisemitisme, racisme, radicalisering, terreur en criminaliteit;
  4. Vrouwenrechten.

Deze vraag staat open: welke partij heeft deze speerpunten in zijn top vier staan? Ik wacht de volgende verkiezingen af.

Lees ook:
Lichtpuntje in de duisternis – column Brigitte Wielheesen

‘Dit weekend viel mijn oog op een kort artikel in De Gelderlander. De Nijmeegse politiek wil een gedenkplaats of monument oprichten voor rabbijn Alexander Salomons die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joodse vluchtelingen het leven wist te redden. ‘De Stadspartij Nijmegen, de PvdA en de VVD ondersteunen hiermee eerdere oproepen van het comité 4 en 5 mei Nijmegen, diverse historici en de Nijmeegse bevolking. De partijen stellen voor een monument of gedenkplaats voor Salomons mee te nemen in de herinrichting van het station en het stationsplein.’.’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » Klaar met Kaag, klaar met D66 – column Brigitte Wielheesen