KLM en Transavia nog niet naar Israël, anderen gaan wel

Transavia-vliegtuig (wikipedia)

Waar andere Europese luchtvaartmaatschappijen weer vliegen op Tel Aviv houden KLM, Transavia en EasyJet hun vliegtuigen nog aan de grond. Andere Europese vliegbedrijven zoals Lufthansa en Air France vliegen al wel weer op Israël. Vanaf Schiphol kan vooralsnog alleen naar dat land worden gevlogen met El Al. De vraag wat KLM, Transavia en EasyJet beweegt.

Afgeslacht

Daags na de terreuraanval van 7 oktober van Hamas op Israël, waarbij 1.200 mensen werden afgeslacht en er een oorlog tussen beiden losbarstte, besloten buitenlandse luchtvaartconcerns hun vluchten naar Israël op te schorten. Dat was voor onbepaalde tijd. Nu na drie maanden vechten een einde lijkt te komen aan de rakettenregen vanuit Gaza, omdat het Israëlische leger Hamas in Noord-Gaza op de knieën heeft, starten de meeste Europese maatschappijen hun diensten weer op.

Alleen El Al

Lufthansa, Swiss en Austrian zijn vanaf vorige week alweer aan het vliegen op Israël. Deze week kwamen Air France, Vueling, Wizz Air, het Roemeense Tarom, en het Poolse LOT daar bij. Naar verwachting zullen anderen snel volgen. Vanaf Schiphol vliegt vooralsnog alleen El Al op Israël, de Israëlische nationale maatschappij die sinds 7 oktober is blijven doorgaan. KLM, Transavia en EasyJet houden hun kisten voor de bestemmingen Tel Aviv en Ramon (Eilat) aan de grond.

Spookboekingen

De vraag is wat er aan de hand is. Luchtvaartjournalist Menno Swart weet niet waarom de drie genoemde maatschappijen nog niet bewegen. Hij deed daarom voor Jonet.nl spookboekingen voor vluchten tegen eind januari. Bij twee van de drie de concerns had Swart beet: “Bij KLM kon ik boeken op 1 maart en bij Transavia op 5 maart.” Dit betekent dat de maatschappijen er in ieder geval op hebben gegokt dat het Israëlische luchtruim in maart weer veilig kan zijn.

Handjevol

Sinds 7 oktober vliegen alleen El Al, Israir Airlines en nog een handjevol, over het algemeen niet-Europese, andere luchtvaartmaatschappijen van en naar Israël. Onder hen zijn Etihad Airways, Ethiopian, FlyDubai en het Russische Azimuth. Ook vrachtvervoerders Silk Way West Airlines uit Azerbeidzjan en Challenge Airlines uit België zitten daar tussen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël » KLM en Transavia nog niet naar Israël, anderen gaan wel