Koreaanse Talmoed in de lift

wikipedia

De Talmoed is aan een opmars bezig in Zuid-Korea. Het duizenden jaren oude boek dat Joodse wijsheden, verhalen en wetten bevat, is sinds enige tijd te verkrijgen in alle boekwinkels van het land. Koreanen kopen het om de bijna drieduizend pagina’s ervan door te spitten. Het is momenteel zo populair dat delen van de Talmoed zelfs verplichte kost zijn geworden op school. Dit beweert Young Sam Mag, de ambassadeur van Zuid-Korea in Israël. Het land probeert al langer een betere handelsband met Israël op te bouwen.

“Er is een hoog aantal Joodse Nobelprijswinnaars”, aldus Young Sam. Onlangs verscheen hij op de Israëlische televisie om zijn theorie uit de doeken te doen. “We hebben geprobeerd om te begrijpen wat het geheim van het Joodse volk is en hebben geconcludeerd dat het bestuderen van de Talmoed de reden moet zijn.” Volgens de ambassadeur zijn er veel culturele overeenkomsten tussen Joden en Koreanen, zoals het tijd maken voor de familie in het weekend, respect hebben voorouderen en de focus op onderwijs en studeren.

Het Jodendom is in Zuid-Korea aanwezig sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953). Toentertijd vochten Amerikaanse soldaten van Joodse komaf daar. Sommigen bleven plakken en stichtten Joodse gezinnen, soms met Koreaanse vrouwen. Sinds het einde van de oorlog is er een Amerikaanse troepenmacht in het land gestationeerd. Daarvan is een deeltje Joods. Deze militairen hebben hun vrouwen en kinderen ook in Korea wonen, waardoor er in de decennia sinds de oorlog een kleine Joodse gemeenschap in Zuid-Korea is ontstaan. Verder is een handjevol Koreanen uitgekomen. De meeste Joden wonen in de hoofdstad Seoul.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Koreaanse Talmoed in de lift