Kritiek op Albert Heijn om aardappelen uit Israël in de schappen

Aardappelen
pixabay

Op sociale media is verontwaardiging ontstaan omdat Albert Heijn aardappelen uit Israël verkoopt. Dit keer gaat het eens niet om een boycotactie van BDS en pro-Israëlische burgers die daarom massaal het product kopen, maar om Israëlische aardappelen die voorrang zouden krijgen op de piepers van Hollandse bodem. Albert Heijn heeft grote partijen goedkope aardappelen uit Israël aangeschaft en biedt die voor een gunstige prijs aan de klant aan. Boze boeren beweren nu dat aardappels uit eigen land niets meer waard zijn moeten worden verwerkt tot veevoer. Medestanders zijn laaiend. Albert Heijn zegt dat het seizoen een rol speelt in de keuze voor aardappels uit Israël.

Boosheid
‘1,5 kilo voor 2,47 uit Israël !! Onze overheerlijke Agria s buiten het contract gaan maandag het veevoer in voor 1 cent per kilo #ikbengek’ twitterde akkerbouwer Ludolf Fledderman drie dagen geleden. Hij plaatste er een zelfgemaakte foto bij van Israëlische aardappels met een bonusaanbieding. Zijn bericht, dat honderden keren is geretweet, kreeg veel bijval, onder andere van oud-Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes: ‘Aardappelen uit Israël??? Per luchtvracht???’ en @lienepien1: ‘Ik koop sws geen aardappelen uit Israël, betaal liever wat meer dan’. Anderen verwijten Albert Heijn teveel aan zichzelf te denken. ‘Meer marge op die aardappelen uit Israel voor @albertheijn … Zaanse grootgrutter let nog steeds en vooral op zijn eigen kleintjes. Multinational, niet waar?’ aldus @adseeb.

Planeet overbelast
Veel kwade twitteraars vinden dat de aarde wordt overbelast als er aardappels uit Israël en bijvoorbeeld eieren uit Spanje – een andere aanbieding – per vrachtvlucht naar Nederland komen. ‘En daar moeten we echt mee ophouden…aardappelen importeren uit #Israel. Grote belasting voor onze planeet. Heerlijke aardappelen bij de Hollandse boer voor € 0,20 per kg. @albertheijn stop met aanbod aardappelen uit andere landen’, twittert Theo Peeters. Daarentegen legt Froukje Maas uit hoe het zit: ‘Israël levert alleen nieuwe aardappelen Die zijn voor de herfst op In februari maart zijn de winteraardappelen slecht Niets lekkerder dan nieuwe aardappelen Israël is wat eerder dan Malta en dan komen de opperdoesen Vanaf oktober rode star’.

‘Klant is geen koning’
De kritiek wordt gedeeld door Tjeerd de Groot, het D66-Tweede Kamerlid dat vorig jaar opperde om de Nederlandse veestapel te halveren. Op zijn blog schrijft hij dat de klant, ‘anders dan retailers zelf beweren’, geen zeggenschap heeft op wat er in de schappen ligt. ‘Supermarkten weten als geen ander consumenten te verleiden tot precies die aankoop die de verkoper goed uitkomt’, aldus De Groot. ‘Sinds wanneer vragen consumenten om aardappelen uit Israël? Inkopers van supermarkten letten slechts op drie zaken: de prijs, de prijs en de prijs.’ Volgens de politicus is dit de reden waarom het momenteel zo moeilijk gaat met de Nederlandse land- en tuinbouw. Mede daarom moeten boeren steeds intensiever te produceren ten koste van henzelf en de natuur, vindt De Groot.

‘Zo dichtbij als noodzakelijk’
Albert Heijn-woordvoerder Pauline van den Brandhof laat echter aan NieuweOogst.nl weten dat het niet zo zwart-wit is als De Groot schetst. “Bij Albert Heijn halen we onze producten graag zo dichtbij als mogelijk en zo ver weg als noodzakelijk. Maar klanten verwachten wel dat alle producten jaarrond bij ons te koop zijn en niet alleen maar in het seizoen in Nederland.” Als de Nederlandse aardappelen op het gebied van kwaliteit, smaak en uiterlijk niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen, gaat het concern op zoek naar nieuwe oogst-aardappelen uit onder andere Israël. “Deze worden aan het einde van het jaar geplant om rond maart te worden geoogst. Dat wordt ook wel springcrop genoemd.”

Friet en veevoer
Daarnaast zijn de Nederlandse frietaardappelen (aardappelboeren die deze soort verbouwen krijgen momenteel vijftig miljoen aan overheidssteun vanwege de coronacrisis) ongeschikt voor in de pan thuis. Niet iedereen kan deze aardappels koken, aldus Albert Heijn. Ook kleuren frietaardappels sneller blauw als ze in de schappen liggen. Deze aardappels worden momenteel veelal verwerkt tot veevoer omdat de horeca al twee maanden op zijn gat ligt. Verder werken bijna alle aardappeltelers via contract-afnames, waarbij de prijs voor hun oogst vooraf gegarandeerd is.

Negev-aardappels
Daar komt bij dat de meeste aardappels bij Albert Heijn uit Nederland komen. “Rond augustus en september zijn de aardappelen die hier zijn geplant, klaar om te worden geoogst en wordt er overgestapt op aardappelen uit Nederland,” aldus Van den Brandhof. Tot slot verzekert ze dat de Israëlische aardappelen niet uit de betwitste gebieden komen. Ze voldoen aan het Albert Heijn-teeltprotocol. “Ze zijn geteeld en geoogst in de Negev-woestijn en komen dus uitsluitend van Israëlisch grondgebied.”

Aardappeloorlog
Ongeveer een jaar geleden woedde er een rel in Twente toen een Palestina Werkgroep Enschede amok maakte om aardappelen uit Israël bij Albert Heijn. Volgens de activisten van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) moesten mensen dit product niet kopen. In verschillende Twentse winkelcentra riepen ze op tot een ‘aardappelboycot’ tegen Israël. De anti-Israëlische activisten deelden flyers uit en stonden op straat met borden waarop stond ‘Prik geen Palestijn aan je vork’. Op Twitter roerden pro-Israëlische burgers zich. Ze sloegen terug door naar Albert Heijn te gaan en de aardappels in grote aantallen te kopen.

Lees ook:
Anti-Israël-actie in Enschede loopt uit in virtuele aardappeloorlog

Wat begon als een relatief kleine anti-Israëlische actie in Enschede van een handjevol anti-Israëlische activisten is uitgelopen op een virtuele oorlog waar Twitterend Nederland zich mee bemoeit. 

Categorie:

Home » Nieuws » Kritiek op Albert Heijn om aardappelen uit Israël in de schappen