Heddy Lester ontving geen uitnodiging voor Songfestival Rotterdam

Eurostory

Zangeres Heddy Lester was tot haar verbazing niet uitgenodigd voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Dit bleek tijdens een gesprek op Radio 5. “Misschien dat de organisatie Mallemolen niet veel soeps vond. Of ze denken dat ik overleden ben”, aldus de 69-jarige zangeres. Omdat het liedjesfestijn vanwege de coronacrisis is afgelast, krijgt ze volgend jaar mogelijk een herkansing. Lester ging in 1977 namens Nederland naar het Songfestival in Londen met het liedje ‘Mallemolen’. Ze heeft een Joodse achtergrond.

‘Te achterlijk voor woorden’
“Ik heb er flink over nagedacht,” zei Lester op Radio 5. “Mallemolen is nog steeds een van de bekendste Nederlandse songfestival-liedjes uit de geschiedenis. Iedereen kan het meezingen, het wordt nog steeds regelmatig gezongen in kroegen. Maar ik heb niets gezien, geen enkele uitnodiging, geen contact.” De zangeres uitte jaar verbazing maandagavond. Ze vindt het feit dat ze niet was uitgenodigd ‘te achterlijk voor woorden, echt, het is schandalig. Misschien dat de organisatie Mallemolen niet veel soeps vond. Of ze denken dat ik overleden ben’.

Vergeten
Indertijd belandde Lester met ‘Mallemolen’ onderin in de middenmoot. Hoewel het lied volgens haar niet vergeten is, werd zij dus wel vergeten door de organisatie van het inmiddels afgeblazen Songfestival in Rotterdam. Andere artiesten die ook ooit meededen en lager dan Lester eindigden, zoals Willeke Alberti, kregen wel een uitnodiging. De organisatie is in verlegenheid gebracht en laat aan De Telegraaf weten nog met een antwoord te komen.

Joodse achtergrond
Zangeres en actrice Heddy Lester werd als Heddy Affolter geboren in de Amsterdamse DaCostastraat. De moeder van Lester zong onder meer bij Toon Hermans en Gerard Walden. Zij was van Surinaams-Joodse komaf en zong in het kamp als mensen daarom vroegen. Haar man, een Indiase Surinamer, heeft ze leren kennen in Kamp Vught. Na de oorlog opende haar vader de nachtclub Iboyah waar Heddy zong en zanger Ramses Shaffy haar heeft ontdekt.

Shaffy
Na veel samen met Shaffy te hebben opgetreden in een restaurant van haar vader en na enkele andere projecten, waaronder een kleine hit met het nummer Railroad song, deed Lester in 1977 mee aan het Nationaal Songfestival met ‘Mallemolen’. De onbekende zangeres trok naar Londen voor het grote Songfestival, waar achttien landen aan meededen. Uiteindelijk eindigde ze met 35 punten dus op een twaalfde plaats. Na dit avontuur maakte ze diverse programma’s en stond ze als actrice op de planken.

Volgend jaar mogelijk herkansing
Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam had ook een soort reünie moeten worden voor Nederlandse artiesten die ooit aan de liedjeswedstrijd hadden deelgenomen. De organisatie moest alles afblazen vanwege de coronacrisis. Als het aan de organisatie en de gemeente Rotterdam ligt, komt het festival volgend jaar alsnog naar de Maasstad. Hierover moet de European Broadcasting Union (EBU) nog beslissen. Verder moeten de omstandigheden er naar zijn. Premier Mark Rutte heeft al aangegeven dat grote evenementen in Nederland alleen kunnen als er een vaccin tegen de ziekte is.


Lees ook:
Ilse DeLange haalt uit naar Israëlische regie van Eurovisie Songfestival 2019

De Israëlische regie heeft het Duncan Laurence tijdens het Eurovisie Songfestival van vorig jaar bemoeilijkt om een goed optreden neer te zetten. Hij en zijn team hadden vanuit Nederland een gelikte act in elkaar gezet, maar eenmaal in Israël kwam die niet goed uit de verf vanwege de regie, aldus delegatieleider Ilse DeLange.

Categorie: |

Home » Nieuws » Heddy Lester ontving geen uitnodiging voor Songfestival Rotterdam