Labour brengt Theresa May in het nauw

Britse vlag
wiki

Tegen alle verwachtingen in heeft de Britse Labourpartij een grote winst geboekt. Zo groot, dat de positie van Theresa May als premier onhoudbaar geworden lijkt.

Na een lauwe campagne zakte het aantal zetels van de Conservatieven in het parlement van 330 naar 314. Het charme-offensief van Labour-leider Jeremy Corbyn had resultaat: het aantal zetels van zijn partij steeg van 220 naar 266. De Liberal Democrats zagen hun aanwezigheid in het Lagerhuis toenemen tot veertien zetels. De overige partijen zijn nu samen goed voor 56 zetels. Dat betekent dat de Conservatieven nu twaalf zetels tekort komen voor een absolute meerderheid in het 650 leden tellende Lagerhuis.

Deze getallen zijn gebaseerd op de ‘exit polls’, die in het verleden altijd tamelijk accuraat bleken in Engeland. Het is dus heel goed mogelijk dat Corbyn de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk wordt.

Corbyn staat bekend als fanatiek anti-Israël. De relatie tussen zijn land en Israël zal zeker verslechteren indien hij premier wordt. Maar aangezien Engeland bezig is de Europese Unie te verlaten, zal dit weinig of geen gevolgen hebben voor het Midden-Oostenbeleid van de EU. Corbyn heeft in zijn verkiezingscampagne gezegd de Brexit niet terug te zullen draaien als hij aan de macht komt.

Interviews door de Jewish Chronicle bij stembureaus in Joodse buurten gisteren laten een beeld zien van sterke antipathie en vooral ook angst. Sommige geïnterviewden zeiden zelfs Engeland te zullen verlaten als Corbyn premier wordt. Niet alleen zijn vijandige houding ten opzichte van Israël speelt hierbij een rol; een flink deel van de Joodse gemeenschap is van mening dat Corbyn een antisemiet is. Ondanks de ‘zuivering’ in de Labourpartij waarbij een aantal notoire antisemieten uit de partij werd gezet, zijn veel Joden er allesbehalve gerust op dat dit het einde betekent van de antisemitische tendenzen in die partij. De toekomst zal het leren.

Categorie:

Home » Achtergrond » Analyse » Labour brengt Theresa May in het nauw