Lang moet Dossinkazerne bezoeken na maken anti-Joodse leuzen

Noa Lang (YouTube)

Noa Lang (19), de voetballer van Club Brugge die eerder antisemitische uitlatingen deed, moet voor straf op bezoek in de Dossinkazerne, het Belgische equivalent van de Hollandsche Schouwburg en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Door hem naar het mensenmuseum te laten gaan, hoopt de Belgische voetbalbond (KBVB) dat hij zich voortaan zal beteren. Zowel de speler als de clubdirectie zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn, omdat de leuzen zouden horen met het discours van de vaste aanhang. Aanvaller lang blijft bij zijn standpunt en geeft aan zelf een Surinaamse vader te hebben, waardoor hij persoonlijk weet wat discriminatie is.

Kampioensfeest
Het gebeurde allemaal tijdens het feestje van de spelers van ‘Club’ nadat ze de landstitel hadden gewonnen. Vooraf had Noa Lang al gezegd ‘een vervelend mannetje’ te zullen zijn. “Ik had nooit gedacht dat ik kampioen van België zou worden, maar ik ben de club heel dankbaar voor dit seizoen. Hoe ik ga vieren? Ik word een vervelend mannetje, let maar op,” zei hij tegen de Vlaamse site Sporza. Na de wedstrijd en op het kampioensfeest werd duidelijk dat hij zich aan zijn woord hield.

Boze reacties
In zijn euforische roes riep Lang: “Nog liever dood dan een Sporting Jood!” Met dat laatste verwees hij naar aartsrivaal Anderlecht, dat volgens de hooligans van Club Brugge ‘een Jodenclub’ zou zijn. Politici spraken zich snel tegen Lang uit, maar de clubleiding bleef achter hem staan. Lang zelf zegt dat hij ‘niemand wilde beledigen’. Onder meer de Vlaamse minister Bart Somers (Open VLD) van Gelijke Kansen en MR-voorzitter George Bouchez spraken zich tegen hem uit. Minister Sophie Wilmès (MR) zei: “Antisemitsme is onaanvaardbaar, ondraaglijk en heeft geen plaats in onze samenleving. We moeten het even krachtig bestrijden als alle andere vormen van racisme.”

Schorsing dreigt
De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal van de KBVB boog zich over de zaak en oordeelt dat Lang met zijn gezang geen racistisch of discriminerend doel voor ogen had. Echter, ‘geuzennamen’ kunnen niet aanvaard worden in het Belgische voetbal als ze vanuit een stigma bevolkingsgroepen typeren. Lang krijgt daarom een alternatieve straf: een verplicht bezoek aan de Dossinkazerne. Daar moesten in de Sjoa Joden en andere groepen verzamelen voor deportatie naar het Oosten. Tegenwoordig is het een museum. Als Lang hij voor 1 oktober niet in Mechelen is geweest, wordt hij twee wedstrijden geschorst.

Zelf een mix
De aanvaller is zich nog steeds van geen kwaad bewust en blijft volhouden niets kwaadwillend te hebben gedaan. ‘Ik ben een kind van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Racisme en vooroordelen zijn me dus wel bekend’, zegt hij op Instagram. Hij refereert aan de geuzennaam ‘Joden’ van Ajax in Amsterdam. ‘Als ex-Ajacied ken ik als geen ander bijnamen van voetbalploegen. Daar wou ik niemand mee beledigen. Voor mij is dit nu afgesloten en ik zal er ook niet meer op terugkomen’. De leiding van Club Brugge blijft ondanks alles achter de speler staan.

Lees ook:
Helft wetenschappelijke raad van museum Dossinkazerne stapt op

Het rommelt nog steeds op bestuurlijk niveau in de Dossinkazerne, het Belgische Holocaust- en mensenrechtenmuseum in Mechelen. De helft van de achttien leden tellende wetenschappelijke raad van de organisatie is opgestapt vanwege meningsverschillen met het bestuur. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Lang moet Dossinkazerne bezoeken na maken anti-Joodse leuzen