Lente! – column Bart Vink

Vink
Bart Vink

Bloemen komen uit. Terrassen stromen vol. Het is februari, maar voelt als april. Het lijkt erop dat de klimaatverandering doorzet en onze winters meer en meer veranderen in lentes. En ‘stiekem’ geniet iedereen ervan, langs het water, op een plein of naast de Amsterdamse Weesperstraat in de Hoftuin. Ook een ‘klimaatdrammer’ als ik vind het heerlijk. Juist als het eigenlijk ook een keerzijde heeft, voelt dat genieten ondeugend. Extra lekker dus. Zo geniet ik ook van twee Nederlandse ministers die op een podium vertellen dat ze met het aankopen van aandelen AirFrance-KLM niet langer de Franse staat zo maar haar gang laten gaan. En wat te denken van mijn partijgenoot die, net als ik, kandidaat is voor de provinciale staten van Noord-Holland, maar die zich ook via een website laat inhuren voor een uur of zelfs een nachtje seksueel plezier. Het jaar is pas twee maanden oud, maar oh wat voelt dit allemaal positief en lekker.

Sommigen houden jammer genoeg de zon nog buiten. Haagse voetbalsupporters bijvoorbeeld die niet willen genieten, maar liever antisemitische leuzen op muren in Amsterdam kalken. Of extreme demonstranten die wekelijks op de Dam elkaar het leven zuur maken en intolerante onzin schreeuwen. Of bewoners van de oude Jodenbuurt die kennelijk vergeten zijn in wiens huizen ze wonen. Ze proberen via de rechter het monument tegen te houden dat eindelijk de namen van de 102.000 afgevoerde en omgebrachte Joden, Sinti en Roma tastbaar moet gaan maken, waar onder ook mijn opa en oma. Bewoners grijpen elke mogelijkheid aan om de bouw te frustreren. Nu maken ze bezwaar tegen het kappen van een paar bomen. En kennelijk is dat voor de rechter aanleiding om de bouw uit te stellen. Nu geeft de lente mij gelukkig goede moed. Bovendien heb ik er sowieso vertrouwen in dat Nederland dit monument gaat bouwen. De financiële bijdragen van vele burgers, maar ook van gemeenten en het Rijk laten zien dat er veel draagvlak voor is. Gelukkig maar, want het monument had er natuurlijk allang moeten zijn. Uitstel mag geen afstel worden.

Ik zie de tegenstand van een aantal ‘huidige’ bewoners dan ook als een laatste stuiptrekking. Het monument komt er. Voor de vele mannen, vrouwen en kinderen wier levens zonder enige reden werden verwoest. Een monument voor hun herinnering dus, maar ook als waarschuwing voor nu. Niet alleen om op te blijven letten en antisemitische incidenten te voorkomen, maar ook om te zorgen dat de vrijheden die bij onze democratie en rechtsstaat horen voor iedereen blijven gelden. Het kan niet anders dan dat het monument zijn educatieve functie gaat vervullen, voor de buurtbewoners, voor extreme demonstranten en voetbalsupporters, en voor alle inwoners van Nederland. Het duurt nu wel een aantal maanden langer, maar echt de lente komt, ook hier bij de Hoftuin naast de Weesperstraat. De schande van enkele decennia geleden en de actieve rol die vele Nederlanders daarbij speelden, is geschiedenis. Laat de bouw gauw beginnen. De lente is begonnen!

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Lente! – column Bart Vink