Leven Sonja Barend wordt toneelstuk

Op1 NPO

De levensloop van Sonja Barend zal worden verwerkt in een toneelstuk dat volgend jaar in premiere moet gaat. De oud-talkshowkoningin schreef een paar jaar geleden een autobiografie die regisseur Servé Hermans inspireerde om met een theatervoorstelling over Barend te komen. Haar leven is volgens hem namelijk erg theatraal, zegt hij tegen het AD.

Nachtkastje

Bij Hermans lag Barends boek ‘Je ziet me nooit meer terug’ op het nachtkastje. “Het was een dankbaar boek om elke avond te lezen, echt mooie nachtlectuur. Ik vond het levensverhaal van Sonja Barend heel bijzonder. Aan de ene kant de ster van de televisie, iemand die heel Nederland kende. De sterke interviewer, die altijd een soort distantie tot haar gasten hield. Anderzijds het aangrijpende oorlogsverleden van haar familie, door Barend decennialang verzwegen.”

Auschwitz

De biologische vader van Barend in 1943 vermoord in vernietigingskamp Auschwitz. Zij ontdekte dit op tienjarige leeftijd. Dan begrijpt ze ook dat haar stiefvader niet haar echte vader is en haar broers in werkelijkheid haar halfbroers zijn. Hermans zag er niet meteen een toneelstuk in. “Pas toen ik dit jaar met Angela Schijf brainstormde over sterke vrouwenrollen die zij de komende jaren op het toneel zou kunnen spelen, kwam dit boek weer bij me op. Angela las de memoires van Sonja en was ook direct om.”

Schijf

Via uitgeverij De Bezige Bij werd Sonja Barend benaderd. Er volgde een ontmoeting en gesprek met de oud-presentatrice, die zich goed had ingelezen en een klik bleek te hebben met Schijf. Nadat ze haar fiat voor het project had gegeven, ging het van start. Half december 2024 moet het toneelstuk Sonja in première gaan met Schijf in de hoofdrol. Op een later moment zullen Barend en de actrice samen optreden in de media om over het project te vertellen.

Categorie: |

Home » Cultuur » Leven Sonja Barend wordt toneelstuk