Spaanse ‘huurling’ fopt volgers met ‘vechten voor Israël’

Vlag van Spanje (wikipedia commons)

In dienst zijn van het Israëlische leger (IDF) en de Oekraïense krijgsmacht, en dat tegelijk. Een Spanjaard heeft het publiek op Instagram en andere sociale media hoogstwaarschijnlijk voor de gek gehouden door dat te verkondigen. Media in Spanje namen het narratief graag over. De Spanjaard heeft zeker tweehonderdduizend volgers op Instagram, meldt de online krant Spanje Vandaag.

Gelogen

Het gaat om niemand minder dan Pedro Díaz (27). Hij stelde eerst als huurling naar Oekraïne en later naar Israël te reizen om mee te vechten met de legers van die landen. Via sociale media zoals Instagram konden mensen zijn gevechtsacties volgen. Tot kortgeleden aan het licht kwam dat alles hoogstwaarschijnlijk een leugen is. In Oekraïne kent niemand Díaz en de foto’s op zijn socials zijn gestolen en bewerkt.

Geen bewijs

In de afgelopen weken werd wereldwijd in de media gespeculeerd over huurlingen die het IDF in Gaza zou inzetten. Hoewel hiervoor geen bewijs is gevonden, namen Spaanse media het narratief van ‘huurling’ Díaz over, die zei in ergens in Israël te zijn. Eerder, vanaf september trad hij met beelden van het front Oekraïne naar buiten. De krant El Mundo berichtte er vervolgens over.

Militaire politie

Díaz toonde zich onlangs in het uniform van de Israëlische militaire politie. “Ik ben hier gekomen omwille van het geld: 3.900 euro per week, zonder de extra missies,” zei hij tegen El Mundo. De Spanjaard beweert dat hij zich aansloot bij een paramilitaire groep die wapenleveranties voor het Israëlische leger moet beveiligen.

Onbekend

De krant El Confidencial trok de feiten na bij het IDF, aldus Spanje Vandaag. Van ene Pedro Díaz hebben ze daar nog nooit gehoord. Na onderzoek blijkt dat de meeste van de beelden die hij deelt niet van hemzelf zijn. De Spanjaard bewerkt bestaande foto’s en kleeft zichzelf erop met hulp van software. De rest heeft de man naar alle waarschijnlijkheid verzonnen.

Door de mand vallen

Om zeker te weten of Díaz de waarheid spreekt, stelde El Confidential voor om af te spreken in Israël. Voor het eerst in hun communicatie met hem kregen ze daarop geen antwoord. En als klap op de vuurpijl verdwenen maandag al zijn sociale netwerken en dus ook posts van het internet. Mogelijk wordt het te heet onder de voeten van Díaz en voelt hij aan dat hij door de mand zal vallen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Spaanse ‘huurling’ fopt volgers met ‘vechten voor Israël’