Libische minister geschorst om ontmoeting met Israëlische collega

Ministers Cohen en Al-Mangoush (beeld: Arabobserver.com)

Opnieuw heibel in Libië: de regering in Tripoli heeft de minister van Buitenlandse Zaken op non-actief gezet omdat die een ontmoeting had met zijn Israëlische ambtgenoot. Najla al-Mangoush zou in Rome urenlang hebben gesproken met haar Israëlische collega Eli Cohen. Dat mag niet, want Libië erkent Israël officieel niet, aldus Tripoli. Tijdens het gesprek met Cohen zou Al-Mangoush het hebben gehad over het aangaan van betrekkingen.

Mogelijk relatie

Cohen gaf eerder aan vorige week te hebben gesproken over ‘het grote potentieel van de relatie tussen de twee landen’ en dat het twee uur heeft geduurd. Onder meer zou zijn gepraat over het behoud van het Libische Jodendom door het onderhouden van Joodse plekken zoals sjoels en begraafplaatsen. Ook de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zou bij de ontmoeting zijn geweest, die mede dankzij Italië – dat goede banden met beide landen onderhoudt – tot stans zijn gekomen.

‘Toevallige ontmoeting’

Nadat de informatie van Cohen in de Libische media bekend werd, gingen burgers kwaad de straat op en eisten ze het ontslag van Al-Mangoush. Zij verdedigde zich vervolgens. “Wat er in Rome gebeurde was een toevallige en onofficiële ontmoeting die geen enkele discussie, overeenstemming of overleg met zich meebracht,” aldus de politica. Volgens Tripoli zou Israël misbruik maken van dit ‘incident’. Premier premier Abdelhamid Dheibah heeft haar inmiddels geschorst en heeft ook een onderzoek ingesteld naar de zaak.

Gehersenspoeld

Onder leiding van kolonel Ghadaffi, die van 1969 tot in 2011 aan de macht was, werden de laatste Joden het land uitgezet en werden synagogen verwoest. Eerder waren al veel Libische Joden – voor de Tweede Wereldoorlog vormden zij een aanzienlijke groep – naar Israël vertrokken omdat ze werden tegengewerkt. Ghadaffi zelf steunde de PLO en was tegen Israël. De bevolking werd onder zijn bewind gehersenspoeld om tegen Israël te zijn. Mede hierdoor ligt contact tussen Libië en Israël gevoelig onder de Libiërs.

Burgeroorlog

Na de val van Ghadaffi verviel Libië in een jarenlange burgeroorlog. De internationaal erkende regering opereert vanuit de hoofdstad Tripoli. De tweede regering – de grootste tegenstander van ‘Tripoli’ – huist in de stad Tobruk. Momenteel is het relatief rustig in Libië, maar het conflict kan makkelijk opnieuw oplaaien.

Nabestaanden aanslag München 1972 willen 110 miljoen euro aan smartengeld van Libië
De nabestaanden van de slachtoffers van de terreuraanslag op het Israëlische team tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München eisen een schadevergoeding. Dat heeft hun advocaat Geert-Jan Knoops zondag bekendgemaakt. Ze willen 110 miljoen euro aan smartengeld voor het leed dat ze bijna vijftig jaar hebben moeten doorstaan. Het is de bedoeling dat Libië via de Verenigde Naties de geldsom gaat betalen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Libische minister geschorst om ontmoeting met Israëlische collega