Lintje voor Jacques Grishaver voor initiatief Holocaust Namenmonument

Youtube

Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) is op vrijdag koninklijk onderscheiden. Hij kreeg het lintje omdat hij de initiatiefnemer is voor het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Ook ontving hij de onderscheiding vanwege zijn grote maatschappelijke inzet. Koning Willem-Alexander heeft het behaagd om Grishaver te bevorderen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam.

Grishaver was in 2006 al benoemd tot Ridder in de Orde voor Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor het NAC – vandaar dat hij nu is bevorderd tot Officier. In hetzelfde jaar kwam hij op het idee voor een namenmonument voor alle Nederlandse Joodse, Sinti en Roma-slachtoffers van de Sjoa. Hij nam vervolgens het initiatief en zette zich circa vijftien jaar lang in voor de komst van het gedenkteken. Na veel praten, debatteren, soebatten en (juridisch) touwtrekken kwam het monument van de grond en op 19 september 2021 werd het geopend door de koning.

Het Holocaust Namenmonument herdenkt de ruim 102.000 Nederlandse Sjoa-slachtoffers die geen graf hebben. Na meer dan 75 jaar hebben de nabestaanden een plek in Amsterdam gekregen om hun familie te herdenken. De belangstelling blijkt groot. Na de opening werd het gedenkteken, dat ontworpen is door de Joods-Amerikaans-Poolse architect Daniël Libeskind, door ongeveer duizend mensen per dag bezocht. Ook zijn er nog individuelen en gemeenten die stenen met namen adopteren.

Grishaver is tevens houder van het Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk. Hij ontving de onderscheiding in 2008 uit handen van de Oostenrijkse ambassadeur in Den Haag voor zijn werk voor het NAC en zijn strijd tegen antisemitisme, racisme en uitsluiting. Daarnaast geldt de onderscheiding als eerbetoon aan zijn open en onafhankelijke houding in 2000, toen Oostenrijk in een internationaal isolement terecht kwam vanwege het toetreden van de FPÖ tot de regering. In dat jaar wilde de toenmalige Oostenrijkse ambassadeur toch aanwezig zijn bij de Auschwitz-herdenking in Amsterdam. Dat verzoek werd, tegen de toen geldende publieke opinie in, gehonoreerd.



Categorie:

Home » Nieuws » Lintje voor Jacques Grishaver voor initiatief Holocaust Namenmonument