Maccabi op weg naar Maccabiade in Israël

Beeld: Dirk Spits
Beeld: Dirk Spits

In alle vroegte verzamelden de Nederlandse deelnemers aan de Maccabiade – de Joodse Olympische Spelen in Israël – zich dinsdag op het plein voor Schiphol Plaza. Sommigen hadden nog kleine oogjes en anderen waren vol adrenaline over het avontuur dat Maccabiade heet. Ouders, vrienden en familieleden zwaaiden de groep, die bestaat uit enkele tientallen atleten, vol enthousiasme uit. 

Frits en Barbara Barend waren ook van de partij om de groep te supporten. Na het maken van de traditionele groepsfoto spraken vader en dochter de groep toe. “Deelnemen is belangrijker dan winnen. Dat is bij de grote Olympische Spelen natuurlijk onzin, want daar wil iedereen winnen. Maar voor veel deelnemers aan de Maccabiade is meedoen wel degelijk belangrijker dan winnen”, zei Frits Barend. De sportjournalist had zich in een oranje shirt gestoken. “Zelf ben ik acht keer op de Maccabiade geweest en ik kan jullie zeggen dat het een prachtige ervaring is. Geniet ervan.” Barend stak zijn teleurstelling over het ontbreken van een Nederlandse voetbalploeg bij de mannen niet onder stoelen of banken. “We hebben gelukkig een vrouwelijke voetbalploeg. Dat is geweldig. Maar ik vind het toch wel te gek voor woorden  dat we geen mannelijke voetbalploeg hebben. Toen ik voor het eerst meeging waren er dertig Joodse voetballers en nu zijn dat er duizenden. Jammer dat ze er dit jaar niet bij zijn.” 

Barbara Barend benadrukte het sociale aspect van de Maccabiade Spelen, die om de vier jaar in Israël zijn. Ze gaf de atleten wat tips. “Zelf ben ik zes keer meegeweest naar een Maccabiade. Het allerbelangrijkste voor me was dat dit de leuktste vakanties ooit waren. Sporten met mensen uit de hele wereld die ook nog eens Joods zijn, dat is iets unieks. Vergeet niet om ervan te genieten”. aldus de sportjournaliste. “Het is daar bloedheet, dus als je teveel geniet, dan lukt het sporten niet meer. En ga allemaal verliefd worden als je daar bent.” Zelf had Barend ooit een vriendje uit Zaire. “Het is een groot feest en destijds heb ik contacten opgedaan waar ik nog steeds contact mee heb. Ik wens jullie allemaal veel plezier.” 

De Maccabiade Spelen zijn de Olympische Spelen voor Joodse sporters en ingezetenen van Israël. De Spelen vinden sinds 1932 om de vier jaar plaats. Eerst was dat op verschillende plekken in de wereld, maar later telkens in Israël. Maccabi-sportclubs uit de hele wereld vaardigen teams af. Voor Nederland doet Maccabi Nederland – tevens partner van Jonet – mee aan het evenement. Het team is er klaar voor en heeft onder meer een sterke dames hockeyploeg, een goed lopend dames voetbalteam en twee karateka’s. Tot 31 juli zijn de Spelen in Israël.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Maccabi op weg naar Maccabiade in Israël