Antisemitische grappenmaker krijgt 70K aan smartengeld

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Een man die op staande voet werd ontslagen omdat hij antisemitische grappen maakte, krijgt op last van de rechter 70.000 euro aan smartengeld. Volgens de Utrechtse rechtbank is het ontslag buiten proportioneel en is een schadevergoeding gerechtvaardigd. Ook maakte hij grapjes over de Duitsers. Dat de man Joden en Duitsers met zijn zieke grappen zou hebben kunnen beledigd, doet voor de rechter minder ter zake. Het ontslag an sich was een te zware straf, aldus de rechtbank.

APK

Het gaat om een meneer die automonteurs les gaf in het doen van APK-keuringen en het omgaan met dodelijke gassen. Op grond van dat laatste maakte hij grappen over Joden en gas, wijzend naar de gaskamers in de vernietigingskampen waar miljoenen Joden zijn vermoord. In 2021 kreeg de man van zijn baas een officiële waarschuwing vanwege een kwetsende grap tegenover een leerling. De pupil had hem gevraagd waar hij in zijn lesboek het deel over het giftige CO-gas kon vinden. Vervolgens had de man twee vingers onder zijn neus gehouden, verwijzend naar Adolf Hitler, en zei hij: “Op pagina 44-45.”

Hitlergroet

De leerling deed zijn beklag bij de leiding, die opmerkte dat twee jaar daarvoor ook al eens een personeelslid had geklaagd over de man en zijn zieke grappen. Toen combineerde hij het gebed van moslims met het brengen van de Hitlergroet. Uiteindelijk was een verwijzing naar Joden en de ziekte van Parkinson de aanleiding om de man te ontslaan. Hij had verder niet erg subtiel uitgelegd dat je de meter van een gasfles alleen los krijgt door deze voorzichtig heen en weer te bewegen, aldus De Telegraaf. “Een meter van een gasfles kun je alleen loskrijgen als je Parkinson hebt,” repte de man.

Vergoeding

Op de rechtbank verklaarde de meneer dat hij deze en andere uitingen juist gebruikte in zijn didactiek. Omdat het om een lesmethode ging, ging de rechter daar in mee. Verder had de man tot 2019 nooit enig kritiek gekregen op zijn functioneren, zo constateerde de rechter. Op grond van zijn oude salaris van vijfduizend euro per maand, legde de rechtbank een schadevergoeding op tot ruim 20.000 euro. Echter, met de transitievergoeding en advocatenkosten erbij moet het concern de man alsnog een kleine 70.000 euro betalen. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf in hoger beroep zal gaan.

Categorie:

Home » Nieuws » Antisemitische grappenmaker krijgt 70K aan smartengeld