Rechter: verkoop nazi-spullen op Utrechtse beurs niet strafbaar

Militariabeurs Houten
Militariabeurs Houten (foto via Facebook)

Twee handelaren die dolken met hakenkruizen en SS-symbolen te koop aanboden op een beurs in Houten, deden niets strafbaars. Ook de organisator van het evenement valt niets te verwijten. Dat heeft de Utrechtse rechtbank bepaald. Het CIDI en het Centraal Joods Overleg hadden aangifte gedaan.

Tijdens de beurs van augustus 2021 deden agenten in burger onderzoek naar de verdenkingen. Een 54-jarige standhouder uit Ede had negen SS-dolken te koop en een 57-jarige man uit Venray had één exemplaar in de verkoop. De wapens waren voorzien van het logo van de SS, hakenkruizen en het SS-motto Meine Ehre heißt Treue. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze dolken aan leden van de elite-eenheid van de nazi’s gegeven. Op de beurs voor militaria in Houten waren ook Jodensterren en SS-insignes te koop, meldt RTV Utrecht op zijn website.

Moreel onacceptabel

Hoewel ‘moreel onacceptabel’, oordeelde het Openbaar Ministerie dat de verkoop niet strafbaar is. De verkopers en de organisator van de beurs viel wel te verwijten dat zij steekwapens wilden verkopen. Daarom eiste het OM vorige maand taakstraffen tegen de twee verkopers en de organisator vanwege het aanbieden van ‘geweldsvoorwerpen die de misdaden verheerlijken die zijn begaan door Hitler en zijn naziregime’.

De rechtbank had vier weken uitgetrokken om de zaak te bestuderen. De spullen op de militariabeurs in Houten kregen landelijk veel aandacht door een uitzending van het consumentenprogramma Kassa. Een filmploeg maakte er opnamen met een verborgen camera. “Het is afschuwelijk om te zien dat aan deze verderfelijke politieke ideologie zoveel geld wordt verdiend”, zei toenmalig CJO-voorzitter Ronny Naftaniel in die uitzending.

Historische objecten

De Utrechtse rechtbank erkent dat de SS-dolken weliswaar ‘als vernederend kunnen worden ervaren, in het bijzonder door de Joodse gemeenschap’, maar uiteindelijk gaat het om historische objecten. Volgens de rechter zijn die aangeboden met een commercieel doel, en niet om een nationaalsocialistisch of racistisch gedachtegoed uit te dragen.

Beursorganisator Gaston Vrolings wist van de aanwezigheid van de dolken. Ook voorgaande jaren waren dolken en andere nazi-objecten te koop aangeboden. Hij overlegde regelmatig met burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht of de spullen op de beurs wel legaal waren. Ook raadpleegde hij een jurist over de mogelijke strafbaarheid van de verkoop van nazi-parafernalia. Tijdens de zitting zei Vrolings dat er vaak controles zijn geweest en dat er nooit iets strafbaars is geconstateerd. Wel stelde hij in 2021, kort na de aangifte van het CIDI en het CJO, een verbod in op de verkoop van Sjoa-gerelateerde objecten.

Volgens de verkoper uit Ede zijn SS-dolken kostbare verzamelobjecten die alleen worden gekocht door serieuze verzamelaars. De dolken zijn volgens hem ceremoniële wapens. Een origineel exemplaar kost op een beurs drie- tot vierduizend euro. Ook de Jodenster die te koop werd aangeboden, moest veel geld opbrengen: 2500 euro.

“Uiterst dubieus vonnis vd Rechtbank Utrecht”, reageerde Naftaniel op social mediaplatform X. Hij schreef in een reactie te hopen dat het OM tegen dit vonnis in hoger beroep gaat.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Rechter: verkoop nazi-spullen op Utrechtse beurs niet strafbaar