Songfestivalfeest in Londen geschrapt om meedoen Israël

Eurovisie Songfestival Israël (EBU)

Een groot feest in Londen rond de rechtstreekse finale-uitzending van het Eurovisie Songfestival gaat niet door. De organisatie ziet er vanaf omdat Israël meedoet aan het liedjesfestijn. The Eurovision Party London is het grootste songfestivalfeest dat in de Britse hoofdstad wordt georganiseerd.

The Rio Cinema, waar het feest zou plaatsvinden, meldde het besluit op het social mediaplatform X. “We hebben unaniem besloten dit jaar de grote finale niet te vertonen zolang Israël meedoet”, staat in het bericht. “We geloven oprecht dat het Eurovisie Songfestival de kracht heeft om mensen bij elkaar te brengen. Dit kan als de kernwaarden van het festival, zoals inclusiviteit, gelijkheid en mensenrechten, worden gehandhaafd en gewaarborgd.” De directie van de bioscoop gaat wel door met inzamelingsacties voor verschillende goede doelen, waaronder Artsen zonder Grenzen en Medical Aid for Palestine.

De 20-jarige zangeres Eden Golan doet namens Israël mee aan het Songfestival met het liedje ‘Hurricane’. Hiermee hoopt zij hoge ogen te gooien op het evenement in Malmö. Het nummer is een alternatief voor twee eerdere inzendingen die door de European Broadcasting Union (EBU) te politiek waren bevonden.

Activisten uit een aantal landen, waaronder Nederland, IJsland en Zweden, hadden protest aangetekend tegen Israëlische deelname vanwege de oorlog in Gaza. Petities om het land te weren, kregen echter nauwelijks steun van het publiek.

Eden Golan staat op 9 mei in de tweede halve finale van het liedjesfestijn in Malmö. Tijdens die voorronde is ook het aanstekelijke liedje ‘Europapa’ van Joost Klein te horen. De wedkantoren plaatsen Israël in de top tien van mogelijke winnaars. Kroatië staat al wekenlang op de eerste plaats bij de bookmakers. Joost Klein doet het ook goed en zweeft rond de vijfde plek.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Songfestivalfeest in Londen geschrapt om meedoen Israël