Ronde Tafelconferentie Joodse roofkunst op komst

Geroofd doek van Kandinsky dat werd teruggegeven aan de erven (beeld: Restitutiecommissie)

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseren binnenkort een Ronde Tafelbijeenkomst over de toekomst van verweesde Joodse geroofde kunst. De conferentie vindt op 25 maart plaats en moet meer inzichten geven in de kennis over roofkunst uit de bange jaren ’40-’45.

De overheid heeft nog relatief veel roofkunst in zijn bezit. Een deel daarvan kan nu en op den duur niet meer worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren, omdat die niet meer bekend of op te sporen zijn. Toenmalig minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) heeft in 2021 aangekondigd dat er serieus gekeken moet worden naar een oplossing. Dit houdt in dat de roofkunst kan worden toegewezen aan Joodse instellingen of de Joodse gemeenschap.

Eerst praten

Voordat dat idee als plan uitgerold wordt, gaan we eerst praten, zo is de gedachte. ‘Wat zijn eigenlijk de wensen en verwachtingen van de Joodse gemeenschap ten aanzien van deze objecten?’ vraagt het ministerie van OC&W zich in een persbericht af. ‘Een nieuw museum beginnen of overdragen aan musea? En zitten die daarop te wachten? En waar ligt na de overdracht de verantwoordelijkheid voor herkomst- en nabestaanden-onderzoek en het behandelen van nieuwe verzoeken?’

Kaders stellen

Deze en andere vragen worden tijdens een rondetafelbijeenkomst te berde gebracht. Te gast zijn Emile Schrijver (directeur Joods Cultureel Kwartier), Dave Heilbron (penningmeester van het Centraal Joods Overleg), Christianne Mattijssen (directeur directie Erfgoed & Kunsten, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Judith Zilversmit (columniste voor Jonet.nl en medewerker van Het Parool). Iedereen die wil, kan meedoen aan het gesprek. Op die manier moeten kaders worden gesteld.

Serie

Deze Ronde Tafel is de eerste in een serie van drie ronde tafelgesprekken over huidige en toekomstige vraagstukken rondom restitutie Cultuurgoederen en de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de activiteiten die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert om stil te staan bij het 25-jarig bestaan van het Restitutiebeleid Cultuurgoederen en de jaren ’40-’45 in Nederland, aldus het ministerie op haar website.

Categorie: |

Home » Cultuur » Ronde Tafelconferentie Joodse roofkunst op komst