Sjoa-overlevende: grote angst onder Antwerpse Joden

Regina Sluszny
Regina Sluszny (Via Meet Our Heroes)

In de Joodse buurt van Antwerpen heeft de oorlog in Gaza zijn weerslag op het dagelijks leven van bewoners. “Sommige mensen zijn zo bang dat ze hun koffers al hebben gepakt om te vluchten.” zegt de 84-jarige Regina Suchowolski-Sluszny. Zij overleefde de Sjoa en bleef jaren stil, uit schuldgevoel voor wie die niet overleefde.

Een interview van Regina Suchowolski-Sluszny met het Britse Sky News heeft veel losgemaakt in de Vlaamse media en de politiek. In het gesprek met de zender zei ze onder meer: “In Antwerpen zijn Joden veel zichtbaarder met hun zwarte jassen en grote hoeden. Groepjes jongens die langslopen, proberen zo’n hoed op de grond te gooien, of duwen Joodse voorbijgangers van hun fiets.” Sommige inwoners hebben hun koffers al gepakt. “Mensen die gezinnen hadden die niet terugkwamen uit Auschwitz, zijn erg bang. Ze denken dat het opnieuw gaat beginnen.”

Sjoa-overlevende

Regina Sluszny overleefde de oorlog door onder te duiken bij een gastgezin. Ze was toen twee jaar oud. Zelfs zegt ze dat zij ‘door haar blonde krullen’ in leven is gebleven. Een kruideniersechtpaar in Hemiksem in de provincie Antwerpen waar zij verbleef, vertelde aan iedereen dat zij de dochter was van een ongetrouwde nicht. Na de oorlog bleek dat de hele buurt wist dat Regina een Joods meisje was en het verhaal verzonnen was. Maar iedereen zweeg om haar te beschermen. In de podcastserie ‘De Allerlaatste Getuigen‘ van Het Laatste Nieuws vertelde ze het hele verhaal over haar familie en zichzelf. Haar vader, moeder en twee andere kinderen overleefden eveneens de oorlog.

Tegenwoordig houdt ze voordrachten op scholen, geeft lezingen en bezoekt congressen. Volgens de Antwerpse gaat het vooral om de herinnering. “Kinderen tegenwoordig zijn gekluisterd aan hun smartphone en krijgen veel onwaarheden te verwerken. Ze moeten beseffen dat dit écht gebeurd is. Het kan morgen allemaal opnieuw gebeuren, dus moet de jeugd stilstaan bij wat goed en slecht is, om zo zelf de juiste keuzes te kunnen maken.”

Angst

Het interview met Sky News maakte veel los in de Vlaamse media. In een vervolggesprek met de Gazet van Antwerpen gaf ze meer voorbeelden van beledigingen, pesterijen en bedreigingen in de havenstad. “De mensen zijn bang, heel erg bang”, zegt ze. “Veel Joden durven niet meer buiten te komen en maken alleen essentiële verplaatsingen, om boodschappen te doen, bijvoorbeeld.”

Volgens haar zijn het vooral Arabische jongeren die mensen belagen. “De jongsten doen dat fysiek, ouderen eerder verbaal of op sociale media”, zegt ze. “Dat gaat van mensen van hun fiets proberen duwen tot het afnemen van hun hoed. Vaak staan ze met vier of vijf tegenover hun slachtoffer. Het is veel, veel erger dan vroeger. Ik ben geboren en getogen in Antwerpen, en dit heb ik in mijn lange leven nog nooit meegemaakt.”

Zelfs haar bezoeken aan scholen staan onder druk. Onlangs kreeg ze het verzoek om in de klas over de huidige politiek te praten. Toen ze aangaf dat niet te willen, hoefde ze van de betreffende docent niet meer te komen.

Moed

Ook oud-wethouder Ludo Van Campenhout van Antwerpen (N-VA) heeft zich in de discussie gemengd. In een korte reactie voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad deed hij een oproep aan de inwoners van Antwerpen om moed te tonen. “Laat ons het conflict in Gaza, waar onze Joodse medeburgers niets mee te maken hebben, niet importeren naar Antwerpen en rechtstaan wanneer zij verbaal en fysiek worden lastiggevallen op de tram of op straat.”

Beeld: Regina Sluszny (Foto: Meet Our Heroes op Facebook)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Sjoa-overlevende: grote angst onder Antwerpse Joden