Geen Holocaust-objecten meer op militiabeurs in Houten

A. van der Horst

De organisator van de militiabeurs in Houten heeft besloten om een verbod in te stellen op de verkoop van Sjoa-gerelateerde spullen, zoals een Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen zaterdag werd bekend dat de ster te koop werd aangeboden op de jaarlijkse beurs, waar ook nazi-attributen worden verkocht. Organisator Gaston Vrolings heeft het AD laten weten dat hij een verbod instelt op Sjoa-gerelateerde dingen. “Een Jodenster verhandel je niet op een beurs. Dat zal ik alle standhouders laten weten. Deze ene is er doorheen geglipt,” zegt hij tegen de krant. Het is onduidelijk of het Centraal Joods Overleg (CJO) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) hun aangifteplannen doorzetten.

Beide Joodse organisaties kondigden aan aangifte te zullen doen tegen de beurs omdat daar nazi-spullen en Sjoa-objecten van weleer worden verkocht. Dat maakte het tv-programma Kassa bekend, dat eveneens aandacht aan de beurs besteedde door er met een verborgen camera te filmen. Ruim de helft van alle spullen bleek gerelateerd aan nazi-Duitsland. Onder meer dolken met hakenkruizen en SS-leuzen, SS-insignes, eremedailles met hakenkruizen en vaandels werden er te koop aangeboden. Op de beurs werd ook een gedragen Jodenster te koop aangeboden, met een informatieboekje waarin persoonsgegevens van de draagster staan. Prijs: 2.500 euro.

CJO-voorzitter Ronny Naftaniel sprak schande van de situatie op de beurs. “Het is afschuwelijk om te zien dat aan deze verderfelijke politieke ideologie zoveel geld wordt verdiend.” Hij noemde de verkoop van de spullen onverantwoord en verwerpelijk. “Waarom dit niet zou mogen, is omdat er zoveel van die troep bij elkaar ligt en dat iedereen dat kan gebruiken voor zijn eigen propaganda-doeleinden.” Hakenkruisen en SS-tekens zijn het symbool van haat tegen de Joden, aldus Naftaniel. Hij kondigde aan samen met het CIDI aangifte te doen. Antisemitismecoördinator Eddo Verdoner eiste een verbod op dit soort beurzen, maar demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid zei daar eerst nog over na te moeten denken.

Volgens Grapperhaus moet worden uitgezocht of de verkoop van dit soort spullen strafbaar zijn. Thans is er sprake van een grijs gebied. “Strafbaar is: het anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving verspreiden of ter verspreiding in voorraad hebben van voorwerpen waarin een discriminerende uiting is vervat,” zegt de CDA’er. “Het verkopen van nazi-voorwerpen kan onder de strafbaarheid zoals bedoeld in dit artikel vallen. Of het verkopen van de voorwerpen daadwerkelijk strafbaar is, dient van geval tot geval te worden beoordeeld.”

In het verleden zijn eerder rechtszaken geweest over nazi-spullen en het bezit ervan. Zo oordeelde de Arnhemse rechtbank in 2012 dat het in bezit hebben van nazi-dolken strafbaar is. Het ging toen om een partij in beslag genomen namaak-dolken. Los daarvan is de wetgeving in Nederland niet duidelijk over het bezit van en de handel in nazi-objecten.

Lees ook:
Overstroming legt nazi-collectie bloot
In een huis in het Duitse stadje Hagen is een grote collectie nazi-spullen gevonden. De documenten en voorwerpen lagen verborgen achter een gipswand in de woning. Ze kwamen te voorschijn toen de bewoners en hun familie de ravage opruimden na de overstromingen van de afgelopen week. Een neef verwijderde een doorweekt stuk van de wand en zag toen een krant uit 1940. Toen hij die weghaalde, bleken er meer attributen te liggen. 



Categorie:

Home » Nieuws » Geen Holocaust-objecten meer op militiabeurs in Houten