Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Massale belangstelling voor Tel Aviv Pride Parade

Honderdduizenden toeschouwers vulden de straten van Tel Aviv gisteren bij het begin van de Pride Parade. Een groot deel van de stad lag stil terwijl deelnemers en toeschouwers in fantasierijke kostuums door de straten dansten en marcheerden, begeleid door praalwagens en oorverdovende muziek.

De parade is het hoogtepunt van de Pride Week van Tel Aviv. De diverse feesten er omheen zullen nog het hele weekend doorgaan. De parade trekt ook tienduizenden toeristen naar de stad. Veel winkels steken voor de gelegenheid de regenboogvlag uit, symbool van diversiteit. Google plaatste een regenboogkleurige  rand rondom elke pagina met resultaten voor het evenement. De Amerikaanse televisieberoemdheid Andy Cohen is dit jaar ambassadeur van de parade; vorig jaar was dat de internet-roddelcolumnist Perez Hilton.

De kleurrijke parade begon op de Ben Zion Boulevard in het zuidwesten van Tel Aviv en bewoog zich richting strand, om te eindigen in het Charles Clore Park, waar vrijdagavond het belangrijkste feest plaatsvond.

Burgemeester Ron Huldai opende het evenement en vertelde de deelnemers dat hij trots was daar te staan. Hij sprak zich uit voor gelijke rechten: “We zullen doorgaan met het omverhalen van muren van haat en er zal een tijd komen dat alle mensen in Israël gelijk zullen zijn. Deze parade heeft een bijzondere betekenis, in de zin dat wij hier zijn en dat we niet zullen verdwijnen.”

Joel, die vanuit Newcastle in Engeland kwam om de parade mee te maken, zei dat hij blij was om erbij te zijn, maar dat de strijd voor gelijke rechten door moet gaan: “Dit is de eerste keer dat ik hier ben, het is de grootste parade in de wereld – onze eigen parade is conservatiever en hier is het kleurrijker, vrolijker en vriendelijker. (…) Maar we moeten degenen die voor ons vochten niet vergeten.”

De politie plaatste honderden agenten en vrijwilligers langs de route om veiligheid en orde te garanderen.  Er zullen geen wapens worden toegestaan in het hele gebied waar de parade plaatsvindt. Ook glazen flessen, fietsen, dieren en drones mogen er niet komen.

Er waren optredens van verschillende artiesten tijdens de parade, onder wie Netta Barzilai, die dit jaar voor Israël het Eurovisie Songfestival won.

Ook in andere Israëlische steden staan Pride Parades gepland deze zomer, waaronder Jeruzalem, waar het evenement zwaar wordt bewaakt sinds in 2015 een ultra-orthodoxe man de zestienjarige Shira Banki doodstak. Tien jaar eerder had dezelfde man ook al drie deelnemers aan de Pride aangevallen met een mes, onder het roepen dat hij een opdracht had van God. Net voor de moord in 2015 was hij vrijgelaten na tien jaar gevangenisstraf. Nu zit hij een levenslange straf uit. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X