Oegandese Joden niet welkom in Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een Oegandese rabbijn heeft Israël opgeroepen zijn gemeenschap te erkennen nadat de Israëlische regering besloot geen toestemming te geven aan Oegandese Joden om naar de Joodse staat te verhuizen.

Rabbijn Gershom Sizomu bevestigde een bericht dat vorige week in Ha’arets stond, dat het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken een verzoek van een lid van de Oegandese Joodse gemeenschap om te mogen immigreren heeft geweigerd. Het ministerie zei volgens Rabbijn Sizomu dat de beslissing stond voor de gehele Oegandese Joodse gemeenschap, niet alleen voor de aanvrager, Kibita Yosef.

Sizomu, die een gemeenschap van zo’n tweeduizend leden leidt, riep Israël op Oegandese Joden dezelfde rechten te geven als alle andere Joden in de wereld. “Als Joodse gemeenschap moeten wij net als elke andere Joodse gemeenschap in de diaspora worden behandeld,” aldus Sizomu tegen het Joodse persagentschap JTA.

De Israëlische Wet op de terugkeer geeft iedereen die ten minste één Joodse grootouder heeft, of die getrouwd is met een Jood of bekeerd is tot het jodendom het recht om naar het land te migreren. Yosef, die op een kibboets in het zuiden van Israël verblijft, is de eerste Oegandese Jood die probeert te immigreren naar Israël volgens Sizomu. De rabbijn benadrukt dat zijn gemeenschap niet van plan is en masse naar Israël te verhuizen en dat de beslissing hun Joodse praktijk niet zou veranderen. “Wij zijn niet Joods om te kunnen immigreren,” zei hij. “Wij zijn Joods omdat dat is wat we zijn en dat zullen we nooit veranderen, of zij ons nu erkennen of niet.”

De Oegandese gemeenschap, de Abayudaya (‘Kinderen van Juda’), heeft zijn wortels in het begin van de twintigste eeuw, toen een voormalige leider de bijbel las en Joods werd. De meeste leden werden Joods onder begeleiding van Amerikaanse Conservative rabbijnen aan het begin van de 21ste eeuw. Dat is de reden dat zij niet worden erkend door het overwegend ultra-orthodoxe Opperrabbinaat van Israël.

In 2016 erkende de Jewish Agency for Israel de gemeenschap wat betreft rechten onder de Wet op de terugkeer. Toch blijft de Israëlische regering weigeren de gemeenschap te erkennen. Afgelopen december weigerde Israël een lid van de Abayudaya een visum dat hij nodig had om aan een jesjiva in Israël te kunnen studeren. Dit leidde tot beschuldigingen van racisme.

De Oegandese gemeenschap heeft zeven synagogen, een mikwe en twee Joodse scholen. “Wij vinden dat wij een Joodse gemeenschap hebben gesticht die het verdient om te worden erkend door Israël,” zei Sizomu. Hij zei ook dat hij ondanks de laatste beslissing hoop houdt dat zijn gemeenschap uiteindelijk erkend wordt door Israël. In augustus zullen veertig jonge Oegandese Joden naar Israël reizen met Birthright, een Amerikaanse organisatie die gratis reizen naar het land organiseert voor jonge Joden uit de hele wereld. Het zal de eerste keer zijn dat Oegandese Joden aan deze reis deelnemen.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Oegandese Joden niet welkom in Israël