Merkel: veiligheid Israël blijft topprioriteit voor elke Duitse regering

YouTube

Het is voor Duitsland van het allergrootste belang dat de veiligheid van Israël wordt gegarandeerd. Dat heeft vertrekkend bondskanselier Angela Merkel (CDU) gezegd tijdens een bezoek aan premier Naftali Bennett van Israël. De Duitse is met een afscheidstoer bezig en doet ook Israël aan. Buiten Duitsland is veel gespeculeerd over de koers van het land na Merkel, maar naar alle waarschijnlijkheid zal die niet veel veranderen, zo ook niet inzake Israël en het conflict met de Palestijnen. In haar zestienjarige periode als bondskanselier deed ze Israël zeven keer aan.

Het was een bijzonder treffen, zondag in Israël. De ‘oude’ Merkel sprak de ‘nieuwe’ Bennett in een bilateraal treffen. De twee spraken over verschillende zaken, waaronder de economie, wetenschap, het nucleaire programma van Iran en het vredesproces met de Palestijnen. Na afloop was er een persconferentie waar Bennett de loftrompet over Merkel blies. Hij prees haar voor het onderhouden van de relatie tussen hun landen, die volgens hem nog nooit zo sterk was. En hij noemde haar ‘Europa’s morele kompas’, verwijzend naar haar inzet voor Israëls veiligheid. “Soms maakt een leider een diepgaand verschil.”

Merkel zelf benadrukte dat het voor wat haar betreft ‘weiter so’ is als het in Israël gaat. Ze woonde een kabinetsvergadering van de Israëlische regering bij. Ze ziet het als ‘een absolute meevaller dat we vandaag samen aan dezelfde tafel kunnen zitten’, doelend op de coronasituatie. De relatie tussen de twee landen kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. “Natuurlijk blijven we verantwoordelijkheid dragen voor de Sjoa als een unieke gebeurtenis in de geschiedenis. In elke fase van de geschiedenis, inclusief de toekomst, verduidelijkte Merkel, die later ook het Yad Vashem-museum bezocht.

De veiligheid van Israël moet gegarandeerd zijn, aldus Merkel. “Maar de Palestijnen moeten ook veilig in een staat kunnen leven.” Een tweestatenoplossing is volgens haar nog niet van tafel. Niettemin, benadrukte de bondskanselier nogmaals, de centrale insteek is dat er een veilige Joodse democratische staat moet zijn. Ze ging ook op bezoek bij de Israëlische president Isaac Herzog. Hij verraste de natuurkundige met een bijzonder geschenk: het instellen van een onderzoeksbeurs aan het Weizman Institute in naam van de bondskanselier voor vrouwelijke wetenschappers.

Twee weken geleden waren er Bondsdagverkiezingen in Duitsland. Dit keer trok Merkel de lijst van haar CDU niet en verloor haar partij de verkiezingen aan de SPD van vicekanselier Olof Scholz. Die probeert momenteel samen met de Groenen en de liberale FDP een coalitieregering te vormen. Zodra die er is, neemt hij het stokje van Merkel over. Ze kondigde haar vertrek twee jaar geleden al aan. In de afgelopen maanden werd met name buiten Duitsland gespeculeerd over de koers van Duitsland onder een opvolger. Zoals verwacht wordt duidelijk dat die onder een opvolger nauwelijks zal veranderen, ook inzake Israël.

Lees ook:
Angela Merkel nog steeds razend populair in Israël
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is nog steeds erg populair in Israël. Als de Israëliërs zouden mogen meedoen aan de Duitse Bondsdagverkiezingen van 24 september, dan zou een overgrote meerderheid op haar stemmen. Eveneens zijn de burgers van Israël erg positief over Duitsland. Dit blijkt uit onderzoek van politicoloog Michael Borchard, tevens directeur van de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) in Israël. Hij stelt dat Merkel haar populariteit onder meer te danken heeft door haar bezoek aan het land in 2008.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Merkel: veiligheid Israël blijft topprioriteit voor elke Duitse regering