Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Met VR-app naar Jeruzalem in Tweede Tempelperiode

Een nieuwe virtual reality app maakt het mogelijk om tijdens een bezoek aan Jeruzalem de stad te zien zoals hij eruit zag in de bloeitijd van de Tweede Tempelperiode.

Je moet wel betalen voor de app, Lithodomos VR, om de simulatie te zien van het uiterlijk van Jeruzalem in tweede eeuw van de christelijke jaartelling. Dit was voordat de Romeinen de tempel in het jaar 70 verwoestten.

De VR-app, die gelanceerd werd in december 2016, wordt steeds bijgewerkt als er nieuwe archeologische ontdekkingen worden gedaan rond de Tempelberg en in de omgeving daarvan. Dit vertelde Simon Young, die de app ontwierp tijdens zijn promotie-onderzoek aan de Universiteit van Melbourne vorige week aan LiveScience. “De virtual reality die wij op de app zetten is het resultaat van zorgvuldig onderzoek van archeologische opgravingen, plattegronden, hoogtekaarten, foto’s van materialen en het in kaart brengen van het gebied (door middel van het geographic information system), maar ook met behulp van topografische gegevens van NASA’s digitale hoogte-modellen ASTER.”

De app bevat virtual reality straatbeelden van Jeruzalem vanaf de periode dat Herodes de tempel had gerenoveerd, en het uitzicht vanaf de digitaal gereconstrueerde Boog van Robinson. Young: “Van daar kun je de helling van Mount Zion zien en nederzettingen uit de Romeinse tijd, de achterkant van een theater; als je naar links kijkt, zie je Fort Antonia (de barakken van de Romeinse soldaten) en de Joodse nederzetting. Je kunt dus ongeveer één kilometer in elke richting zien.”

De Israëlische Autoriteit voor Oudheden kondigde vorige week tevens aan dat hij bezig is een interactief digitaal ‘Sanhedrin Pad’ door Galilea te ontwikkelen. Deze virtual reality app laat bezoekers in sommige delen van een wandelroute door Galilea gereconstrueerde historische plaatsen zien uit de tweede en derde eeuw van de christelijke jaartelling, de periode waarin Joodse geleerden de Misjna en Gemara samenstelden. Het deel van de route door de oude stad Tiberias aan het Meer van Galilea (Kineret) wordt op dit moment gemarkeerd.

De Lithodomos app kost 1,88 euro voor een Android en 2.82 euro voor een iPhone. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X