Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Minister Slob: ‘Jeugdjournaal niet aan banden leggen’

Minister Arie Slob (ChristenUnie) van Basis- en Voortgezet Onderwijs zal niet ingrijpen op de redactie net het Jeugdjournaal. Hij stelt dat het kinderprogramma en de bijbehorende omroep NOS vrij zijn in het maken van redactionele beslissingen. Slob beantwoordde Kamervragen van zijn partijgenoot Joël Voordewind. Het ChristenUnie-Tweede Kamerlid wilde van zijn minister weten wat hij vond van de excuses die het Jeugdjournaal bood na een klacht van actiegroep Likoed Nederland over een item dat over de kinderen van Gaza ging.

In het item, dat in september werd uitgezonden, stelde het Jeugdjournaal dat de ellende van de kinderen in de Gazastrook alleen de schuld zou zijn van Israël. Likoed Nederland kwam in het verweer en diende een klacht in bij de redactie, die vervolgens haar excuses aanbood voor de fout. Wel bleef het item gewoon online staan, waardoor nietsvermoedende bezoekertjes alsnog een verkeerd beeld zouden krijgen over de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind besloot om in de pen te klimmen en schriftelijke vragen te stellen aan de kersverse minister.

Voordewind wilde weten welke kaders de publieke omroep (NPO) heeft als het gaat om rectificaties. Zijn er regels of afspraken met de omroepen en zo ja, welke zijn dit, vroeg de volksvertegenwoordiger aan de bewindsman. Volgens Slob is er wel een code die omgaat met rectificaties. Uit zijn antwoorden: ‘In de code staat onder andere dat wanneer blijkt dat een publicatie onjuistheden bevat of (verwijtbaar) onvolledig is, deze zo snel mogelijk en op passende wijze gerectificeerd worden. De wijze van rectificeren verschilt per redactie en type media en valt onder verantwoordelijkheid van de betreffende hoofdredactie. Correcties en aanvullingen van journalisten zijn te vinden op de websites van de betreffende omroepen of programma’s’.

Ook is er een speciale ombudsman bij de NPO aangesteld die zaken in behandeling neemt als de indiener van de klacht en de redactie van het desbetreffende programma er niet samen uitkomen. Bij de casus van het Gaza-item in het Jeugdjournaal is die ombudsman al ingelicht door de omroep, maar is deze nog niet in actie gekomen. Wel heeft de NOS laten weten dat er nog een gesprek komt met de mensen van Likoed Nederland. Indien beide partijen daar niet uit komen, kan de gang naar de omroepombudsman nog worden gemaakt.

Volgens Voordewind moet het Jeugdjournaal ook het item zelf aanpassen. Hij vroeg de minister of die hetzelfde vindt. ‘Ik spreek mij niet uit over inhoudelijke en redactionele kwesties. De redactionele autonomie is een hoeksteen van ons mediabestel en als bewindspersoon mag en wil ik geen oordeel hebben over de wijze waarop omroepen omgaan met rectificaties. Juist voor dit soort kwesties vind ik het belangrijk dat er een ombudsman is die toetst of omroepen zich aan de journalistieke code houden’, aldus minister Slob in zijn brief. Hier moet Voordewind het voorlopig mee doen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X