Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Europarlementariërs komen Israël niet in’

De regering van Israël is van plan om een groep van extreem-linkse Europese parlementsleden de toegang tot het land te weigeren. De delegatie wil binnenkort op het vliegtuig naar Tel Aviv stappen voor een werkbezoek aan het land, waarbij dan ook een bezoek aan de Palestijnse terrorist Marwan Barghouti op het programma zou staan. Die zit in de gevangenis voor terreuractiviteiten. Barghouti wordt door veel Palestijnen als een verzetsheld gezien. Sommigen vergelijken hem met Nelson Mandela en een stel Belgen nomineerde hem voor de Nobel-vredesprijs. Hij zit bijna vijftien jaar gevangen in de Hadarim-gevangenis.

De Israëlische ministers Arye Dery van Binnenlandse Zaken en Gilad Erdan van Openbare Veiligheid hebben lucht gekregen van het programma. Zij accepteren het bezoek aan Barghouti en steun aan terroristen, die de Europarlementariërs zouden willen uiten, niet. Barghouti (58) werd in 2002 opgepakt en later als terrorist wegens moord tot levenslang veroordeeld. Een jaar voor zijn arrestatie trachtten de Israëliërs hem met een raket om te brengen. ‘Deze delegatie van vooraanstaande Europeanen gaat op reis om actie tegen Israël te ondernemen,” verklaart minister Dery.

Niet alleen leden van het Europarlement, maar ook communistische burgemeesters uit Frankrijk behoren tot de twintigkoppige delegatie. Eerder riep de groep al op tot een boycot van Israël. Niettemin is ze voornemens het land te bezoeken. Van te voren heeft een van de delegatieleiders een brief naar de Israëlische ambassade in Parijs gestuurd dat ze Barghouti zouden bezoeken. In 2016 roerde de groep zich al door te stellen dat een boycot van Israël vrijheid zal bewerkstelligen, vergelijkbaar met de boycot van het Apartheidsregime van weleer in Zuid-Afrika.

De groep is geliëerd aan de actiegroep BDS, die internationaal wedijvert voor een boycot van Israël omdat dat land een apartheidsstaat zou zijn. Overal in de westerse wereld roert de BDS-beweging zich en krijgt ze overheden tegen zich op haar pad die stellen geen boycot te willen. In Nederland is de beweging onder andere op de Vrije Universiteit in Amsterdam en in supermarkten actief. Dat laatste gebeurt middels de actiegroep DocP, die Israëlische producten in de supermarkt labelt die in zogenoemde bezette gebieden gemaakt zouden zijn. Er werden Kamervragen gesteld over deze actie, maar toenmalig minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlands Zaken verbood de actie niet. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X