Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Netanyahu gidst drie miljoenste bezoeker rond

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft vorige week een bijzondere toerist persoonlijk door zijn land gegidst. Het gaat om toerist nummer drie miljoen van dit seizoen; een dame uit Roemenië. Ioana Isac (31) was de gelukkige. Haar vriend Mihai Georgescu mocht ook mee. Toen zij in Boekarest op het vliegtuig stapten, konden ze niet bevroeden wat hen in Israël zou overkomen. Op de luchthaven Ben-Gurion rolden de Israëliërs het rode tapijt uit, geflankeerd door ballonnen en bloemen. Voor het eerst heeft het land drie miljoen toeristen in één toeristenseizoen ontvangen.

De recordhoudster werd verwelkomd door minister Yariv Levin van Toerisme, die haar en haar partner omarmde en op sleeptouw nam. Per helikopter werd het paar naar de Dode Zee gebracht, waar een luxe suite, op kosten van de Israëlische overheid, was geboekt. Daarna gingen ze het land door. In Jeruzalem werden ze aangenaam verrast toen Netanyahu hen kwam begroeten. Hij nam de twee mee en gidste ze langs de toren van koning David. Samen beklommen ze het uitzichtpunt over de Tempelberg. Netanyahu legde hen van alles uit over de berg en de Klaagmuur. Daarna verliet hij het koppel weer.

Israël heeft een zeer goed toeristenseizoen achter de rug. Voor het zoveelste jaar op rij werden er records gebroken. Zo kwam het voorheen nog niet voor dat het land drie miljoen bezoekers in één seizoen mocht verwelkomen. Alleen in 2013 verbleven er 2,96 miljoen vakantiegangers in het Beloofde Land. De stijgende lijn zette door in het eerste kwartaal van 2014, waarna er een dip kwam door de Gaza-oorlog met terreurgroep Hamas. Vervolgens groeiden de aantallen weer. Roemenië is een land dat steeds meer bezoekers voortbrengt, zo meldt het ministerie van Toerisme. Tussen januari en november mocht Israël zeker 63.000 Roemeense toeristen verwelkomen. Ook een record. Het gaat om een stijging van 57 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

De statistieken sluiten de dagjesmensen uit. In dit seizoen kwamen er weer veel bezoekers van cruiseschepen bij, die Israël voor een dagje aandeden. Ook toeristen uit Jordanië staken vaak voor een dag de grens over. Als je deze bezoekers erbij optelt, dan komt het aantal toeristen in Israël voor het jaar 2017 mogelijk nog hoger uit. Andere short visitors waren er dit jaar ook, met name die mensen die alleen voor de steden Jeruzalem en Tel Aviv kwamen. Zij maakten een korte stedentrip. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X