Mirjam van Praag nieuwe bestuursvoorzitter VU

Youtube

Hoogleraar Mirjam van Praag wordt de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit (VU). Dat heeft de universiteit maandag bekend gemaakt. Van Praag (49) is Joods en werkte in Tel Aviv. Ze is een prominente econometrist die in binnen- en buitenland haar sporen heeft verdiend. Momenteel is ze hoogleraar Ondernemerschap aan de Copenhagen Business School in Kopenhagen. Daarvoor was ze hoogleraar Ondernemerschap en Organisatie aan de UvA. Ook is ze momenteel onder meer kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER), toezichthouder bij Berlingske Media en neemt zij deel in verschillende adviesraden, academische netwerken en fellowships.

Wim Kuijken, voorzitter van de Raad van Toezicht van de VU, zegt: “We zijn heel blij dat Mirjam van Praag zich aan onze universiteit wil binden. Wij zien in haar, als vooraanstaand wetenschapper met een breed wetenschappelijk en bestuurlijk netwerk en met een internationale oriëntatie, een prima voorzitter van het CvB van de VU.” Van Praag onderschrijft het inclusiviteitskarakter van de VU. “Ook onderschrijft ze de diversiteit en de maatschappelijke betrokkenheid van de VU en zal ze de identiteit van de VU als voorzitter ook actief extern uitdragen.” Het College van Bestuur verheugt zich op de komst van Van Praag en ‘kijkt uit naar een collegiale en inspirerende samenwerking’, zo luidt het in een persbericht.

In 2014 werd Van Praag geïnterviewd voor dagblad Trouw. Daarin vertelde zij dat ze ook graag boeken van Joodse schrijvers of over Joodse onderwerpen leest. “Chaim Potok, Philip Roth, David Grossman. Ik las In de ban van de tegenstander van Hans Keilson toen ik een jaar of twintig was en hij nog helemaal niet zo bekend was. Nu ben ik bezig in Een oorlogsdagboek van dr. G. Italie, een Joodse leraar klassieke talen uit Den Haag die tijdens de oorlog een dagboek heeft bijgehouden. Heel minutieus, over alles wat er gebeurde en hoe mensen daarmee omgingen. Hij is later naar Westerbork en Theresienstadt gedeporteerd, maar hij heeft de oorlog wel overleefd. Met zulke verhalen identificeer je je toch.”

Van Praag groeide op in de buurt van Rotterdam en volgde een gymnasium-opleiding aan de Scholengemeenschap de Krimpenerwaard. Ze studeerde in 1991 af in de econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar promotieonderzoek woonde ze een half jaar in Israël en werkte ze aan de Universiteit van Tel Aviv. Van Praag promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Amsterdam in de econometrie. De titel van haar proefschrift was Determinants of Successful Entrepreneurship.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Mirjam van Praag nieuwe bestuursvoorzitter VU