Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Mo & Moos wint award van vredesclub PAX

Vredesorganisatie PAX heeft een vredesduif uitgereikt aan de initiatiefnemers van Mo & Moos, een netwerkorganisatie die de dialoog wil bevorderen tussen Joden en moslims in Amsterdam. De uitreiking vond vrijdag plaats in het Volkshotel, waar meerdere duiven werden weggegeven aan mensen en organisaties die zich inzetten voor vrede. Mo & Moos legt de nadruk op wat Joden en moslims verbindt. Dit was een belangrijke reden voor PAX om de award aan deze groep toe te kennen. Mo & Moos organiseert dialoogbijeenkomsten en andere activiteiten om toekomstige leiders uit de gemeenschappen dichterbij elkaar te brengen. De uitreiking vond plaats op de Internationale Dag van de Vrede.

Voorvrouw Chantal Suissa is erg blij met de prijs, die Mo & Moos nu meer erkenning geeft. “Ik ben de founding mother, maar intussen is er ook een bestuur en zijn er allerlei actieve mensen uit de groep, maar dit was mijn droom,” aldus de initiatiefneemster op Amsterdam FM. Het is een bekroning op haar werk, zegt ze. “Het idee kwam van mijzelf en Tofik Benyahia van Argan, een Marokkaanse jongerencentrum. We zijn in 2013 gaan bouwen en zijn in 2014 verder gegaan. Dat was een uitdaging, want toen brak net de Gazaoorlog uit.” Suissa werd voor naïef uitgemaakt en voor gek verklaard. Toch zette ze door, want in moeilijke tijden moet je juist doorzetten, aldus de initiatiefneemster. In het begin deden er achttien mensen aan Mo & Moos mee, maar thans zijn het er wat minder. De uitgevlogen leden komen op bepalende posities in de maatschappij terecht. Suissa: “Er zitten schrijvers, theatermakers, politici, mensen uit het bedrijfsleven en docenten bij. In hun eigen wereld dragen zij weer vrede uit.”

Volgens Suissa gaat het niet om aantallen, maar om ‘impact’ met personen die leiders zijn. Mo & Moos is volgens haar ‘een olievlek’. Vrede moet overal bekend worden, vindt ze. “Dit initiatief komt door al die leiders om allerlei verschillende plekken terecht,” aldus Suissa. Wat haar betreft is Mo & Moos actief in heel Nederland. De nadruk van de activiteiten ligt op moslimdiscriminatie en Jodenhaat. “Tijdens de Vluchtelingencrisis vingen we vluchtelingen op. We geven ook workshops op scholen en doen aan informele educatie. Het begint vaak op scholen. Daar vorm je je mening en dat is het eerste venster op de wereld. Ik heb ook liever dat kinderen of studenten het helemaal niet met mij eens zijn, want als het schuurt, dan ontstaat er iets. Ook mag je progressieve idealen met humor brengen.” Samen met Nieuw Wij, een ander initiatief van Suissa, worden ook activiteiten organiseert. “Mo & Moos is een netwerkgroep die inspringt in waar het nodig is.”

Mo & Moos was niet de enige club die een vredesprijs ontving. Ook comédienne Claudia de Breij ontving een prijs, omdat ze in haar shows altijd haar engagement voor vrede laat zien. Daarnaast mocht tv-maker Sinan Can een award in ontvangst nemen. Hij reist naar oorlogsgebieden op zoek naar de verhalen van mensen die dagelijks met de oorlog te maken hebben. Cans tv-shows worden goed bekeken en Can is een veel geziene gast in grote talkshows, waardoor hij een groot publiek bereikt. Suissa zegt het ‘een grote eer’ te vinden dat ze ‘in het rijtje staat’ met Can en De Breij. Ze benadrukte dat Mo & Moos ook ging eten in het kosjere restaurant HaCarmel, dat in december 2017 werd aangevallen door een Syrische asielzoeker. Naast de netwerkers van Mo & Moos gingen ook Tweede Kamerleden eten in HaCarmel. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X