Modellenmanager opgepakt om vermeend seksueel misbruik tientallen vrouwen

Facebook

In Amsterdam is donderdagavond een modellenscout van Israëlische komaf opgepakt. Shai A. (44) wordt ervan verdacht tientallen veelal jonge vrouwen seksueel te hebben misbruikt. Het zal gaan om 26 gevallen van misbruik en seksuele intimidatie. De actie om A. vast te zetten kon plaatsvinden na grootschalig onderzoek van de Nederlandse en Israëlische politie, die daarvoor intensief hebben samengewerkt. De Israëlische autoriteiten hebben een arrestatiebevel naar de modellenmanager uitstaan. Naar verwachting zal hij snel worden uitgeleverd.

Hongarije
Het gebeurde tijdens een avondje uit eten in de hoofdstad: toen A. een bekend restaurant verliet, stonden dienders klaar om hem in te rekenen. In de boeien en met een zwart T-shirt aan werd hij door agenten op het Leidseplein afgevoerd. A. was eigenlijk al ‘op de vlucht’, omdat de Israëlische Justitie hem vorig jaar al had bevolen terug te keren naar huis. De man woonde toen in Hongarije. In plaats van naar Israël te komen voor zijn rechtszaak, verkaste hij naar Nederland, waar hij verder kon gaan. Vervolgens vaardigde Israël een internationaal arrestatiebevel voor hem uit.

‘Op de rug liggen’
A. werkt al langer in de modellenwereld als scout en regelaar. In 2009 zou hij het Israëlische model Israela Avtau in het wereldje pushen. Maar eerst moest ze gedwongen ‘op haar rug gaan liggen’, aldus de Israëlische justitie. Daarna zou ze 30.000 euro zwijggeld hebben moeten betaald. A. zou zijn seksuele handelingen hebben opgenomen en verzonden naar verschillende andere modellen en minderjarige meisjes. Een andere vrouw stelt dat A. met haar een kamer binnenkwam, de deur dichtgooide en op haar afkwam. Hierna stak hij ‘zijn vuist naar binnen en duwde hij met zijn vingers’. Ook zou hij zijn broek hebben uitgetrokken en haar middelste met geweld hebben vastgepakt.

Realityshow
Een aantal vrouwen beweert dat A. plots naakt voor hen verscheen. In ten minste geval was er vervolgens seks. Dat slachtoffer zou A. herhaaldelijk hebben verkracht. Dat zou zijn gebeurd nadat hij haar had beloofd dat ze in een populaire Israëlische realityshow zou verschijnen. Andere vrouwen beschuldigen hem van het met geweld betasten, kussen en likken van hun gezicht. De oudste aantijging dateert van 2005. Een deel van de vrouwen zou jarenlang door A. zijn bedreigd en onder druk zijn gezet om niet met hun verhalen naar buiten te treden.

Modellenland
Israël is een land waar relatief veel modellen vandaan komen die op allerlei gebieden actief zijn in de internationale modellenwereld. A. is een van de bekendste managers. In het wereldje gingen al langer geruchten over zijn handel en wandel. In 2005 werd hij al eens opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. In de afgelopen jaren verzamelde de Israëlische justitie veel belastende feiten tegen hem, zodat ze hem konden arresteren. Nadat het arrestatiebevel werd uitgevaardigd werd contact gezocht met de Nederlandse politie, waarmee een intensief samenwerkingstraject werd opgezet om A. te kunnen pakken. Hij zit nu vast in een Nederlandse cel en wordt naar alle waarschijnlijkheid snel aan Israël uitgeleverd.

Meiden uit de stal van A. (Facebook)

Lees ook:
‘Seksrabbijn’ door Zuid-Afrika uitgeleverd aan Israël

Eliezer Berland, de zogeheten ‘seksrabbijn’, is uitgeleverd aan Israël. Niet Nederland, maar wel Zuid-Afrika overhandigde hem aan de Israëlische autoriteiten. In eigen land werd hij al tijden gezocht wegens mogelijke ontucht met minderjarige vrouwen. Nu de Zuid-Afrikanen hem hebben uitgeleverd, lijkt het erop dat er een einde komt aan een vlucht die eindeloos leek te duren. Berland trok in 2014 en 2015 door Nederland en België om strafvervolging te voorkomen.
Categorie:

Home » Nieuws » Modellenmanager opgepakt om vermeend seksueel misbruik tientallen vrouwen