Moskou: Syrië schiet ons vliegtuig neer dankzij Israël

moskou
wikipedia

Tussen Rusland en Israël is diplomatieke spanning ontstaan omdat het Syrische luchtafweergeschut een Russisch surveillancevliegtuig heeft neergeschoten. De Russen geven niet Syrië, maar Israël de schuld van het neerhalen van hun vliegtuig. Volgens Moskou kwam dit omdat de Israëlische luchtmacht actief was in het gebied en de Syriërs daardoor hun pijlen richtten op alles wat boven dit deel van hun luchtruim vloog, zo meldt NRC Handelsblad. Rusland en Israël hadden de banden eerder juist aangehaald, en mede daarom komt de aantijging vanuit Moskou nu als een verrassing voor de regering in Jeruzalem.

Maandagavond werd een Russisch vliegtuig van het type Il-20 neergeschoten door een Syrische raket. De kist zou op weg zijn naar de stad Latakia, waar Israël bombardementen uitvoerde. Het vliegtuig verdween van de radar, stortte neer in zee en vijftien mensen kwamen om. Moskou stelt nu dat de Syrische raket gericht zou zijn op vier Israëlische straaljagers. Met hun manoeuvres zouden de Israëli’s het Russische vliegtuig in de vuurlinie van de Syrische luchtafweer hebben geduwd. Tevens stellen de Russen dat Israël het bombardement niet bij hen had gemeld, want anders zou de kist niet door het gebied hebben gevlogen.

Rusland spreekt nu van ‘een intentionele provocatie’ en zegt ‘op adequate wijze’ te mogen reageren. Dit betekent dat de Russen eventueel aanvallen zullen uitvoeren op Israël, wat ze nog niet hebben gedaan. Sancties tegen Israël zijn een andere vorm van reageren. In de afgelopen dagen was er daarom overleg tussen Moskou en Jeruzalem. Ook premier Benjamin Netanyahu zou daarbij betrokken zijn en zou hebben gebeld met de Russische president Vladimir Poetin. De Israëli’s stellen dat het de schuld is van Syrië, Iran en terreurbeweging Hezbollah. Het Syrische luchtafweergeschut is inaccuraat, aldus Israël. Bovendien was het Israëlische bombardement gericht op depots met wapens die door Iran en Hezbollah naar Libanon worden gesmokkeld.

De wapensmokkel door Iran en Hezbollah van Syrië naar Libanon is al jaren aan de gang. De terreurbeweging, die zich voornamelijk in Zuid-Libanon bevindt, bouwt sinds 2006 aan een nieuw wapenarsenaal waarmee het heel Israël wil kunnen bestrijken. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft al vaker gedreigd met een nieuwe oorlog tegen Israël indien het IDF (Israëlische leger) direct actie tegen Hezbollah in Libanon zou ondernemen. Vooralsnog bleef het bij dreigende woorden en veel geschreeuw. De laatste oorlog tussen Israël en Hezbollah dateert van 2006. Israël bombardeert uit voorzorg Hezbollah-terroristen die zich met de smokkel bezig houden, maar ook wapendepots in Syrië worden niet gespaard.

Moskou meldt niet alleen Israëlische bombardementen, maar ook Franse activiteiten in het Syrische luchtruim. De Fransen zouden bommen gooien op bepaalde stellingen, zo wordt gezegd. Frankrijk heeft alle betrokkenheid bij het neergaan van het Russische vliegtuig ontkend. Het Russische leger is sinds september 2015 actief in Syrië. De Russen werken samen met onder meer het Syrische regime van Bashar Al-Assad. De samenwerkende partijen – Syrië, Rusland, Iran en Hezbollah – waren van plan om een grootschalig offensief in de Syrische provincie Idlib uit te voeren. In de afgelopen maanden zijn veel anti-Assad-strijders al naar dit gebied gevlucht of overgebracht. In Idlib zullen zij dan vermoedelijk in de pan worden gehakt. Maandag werd bekend dat dit vermoedelijk van de baan is.

Categorie:

Home » Nieuws » Moskou: Syrië schiet ons vliegtuig neer dankzij Israël