Moszkowicz zegt ‘mea culpa’ om baan te behouden

Moszkowicz
wiki

Moszkowicz gaf gisteren een openhartig interview aan Het Parool, waarin hij zijn falen op bepaalde punten toegaf en de lezer voorzag van uitleg en inzicht. Zo vertelde de advocaat dat hij op 21 februari, in tegenstelling tot zijn afwezigheid tijdens de zitting van de raad van discipline, wel zal verschijnen bij de zitting van het Hof van discipline. Daar zal hij het besluit van de raad aanvechten. Die besloot in oktober dat het ‘niet verantwoord’ is als Moszkowicz ‘nog langer zijn beroep uitoefent’.

Moszkowicz wordt nu verweten dat hij niet voor de raad kwam opdagen. Hij stelt echter dat hij dit deed om zijn cliënten te beschermen. Die hadden hem vaak in cash betaald. Hij wilde niet bekend maken om wie en om welke bedragen het ging. “Uiteraard met inachtneming van mijn beroepsgeheim zal ik straks toch uitleg geven. Ik zal ook beloven dat ik in de toekomst wel met de deken zal overleggen als cliënten contant willen betalen”, aldus de advocaat. Hij geeft toe dat hij verzuimde om zich te laten bijscholen. “Op dat punt heeft de raad volledig gelijk. Het is niet goed gegaan omdat ik mijn verplichting voor cliënten naar zittingen te gaan, liet preveleren boven mijn eigen belang om aan die eis te voldoen.” Verder maakte de raad vorig jaar een punt van Moszkowicz’ jaarrekeningen. “Als het goed is, heb ik de jaarrekening over 2010 voor 21 februari gedeponeerd.”

Daarnaast stelt de strafpleiter dat hij niet begrijpt dat hij, volgens de raad, de belangen van zijn clienten heeft verontachtzaamd. “Het komt voor dat ik een medewerker of stagiair stuur op dagen waarvan ik tevoren verwacht dat het daarop niet de allerbelangrijkste punten naar voren komen. Ik heb een behoorlijke praktijk en moet soms kiezen, en ik ben niet de enige die dat doet. Ook op dat punt zal ik mijn leven proberen te beteren.” Moszkowicz heeft geen lak aan de deken of aan de raad, zoals de raad zou hebben gesteld. “Ik heb inderdaad te vaak of helemaal niet geantwoord op een brief van de deken. Dat kwam in de meeste gevallen door de drukte van mijn praktijk. Daar boet ik nu voor.”

Ten slotte concludeert Moszkowicz dat hij met dit interview een publieke ‘mea culpa’ (spijtbetuiging, red) doet. Hij hoopt op een goede afloop na de 21ste. “Het is heel moeilijk vooruitkijken, maar als ze me inderdaad schrappen, zal ik op mijn 52ste een andere baan moeten zoeken.”

Bron: Het Parool

Categorie:

Home » Nieuws » Moszkowicz zegt ‘mea culpa’ om baan te behouden