München blijft Stolpersteine verbieden

struikelstenen.nl

Het gemeentebestuur van München weigert het verbod op Stolpersteine, oftewel struikelstenen, op te heffen. Dat bleek uit een stemming deze week, na een voorstel van oppositiepartij De Groenen om de steentjes wel te plaatsen.
De zogeheten struikelstenen zijn messing plaatjes van tien bij tien centimeter, die in de stoep worden geplaatst op adressen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffers van de Sjoa hebben gewoond.
Op de plaatjes zijn de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. Het project van de Duitse kunstenaar Günter Demnig (1947) begon in 1994. Sindsdien zijn verspreid over Europa al meer dan 50.000 plaatjes geplaatst, waaronder duizenden in Nederland.

Al vanaf het begin was het project omstreden. Zo vinden sommige nabestaanden het respectloos dat de naam van hun vermoorde familieleden letterlijk op straat komt te liggen, waar mensen er overheen kunnen lopen.
Vanwege die reden heeft de gemeenteraad van München, alsmede leiders van de Joodse gemeenschap, ervoor gezorgd dat de ban op struikelstenen in de stad, afkomstig uit 2004, geldig blijft. Het stadsbestuur van de Zuid-Duitse stad wil de Sjoa-slachtoffers in plaats daarvan eren met plaquettes op de huizen en een namenwand [dv].

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » München blijft Stolpersteine verbieden