N-VA organiseert bijeenkomst over Abraham Akkoorden in Belgisch parlement

Joods Actueel

In België heeft de op federaal niveau oppositionele Nieuw Vlaamse-Alliantie (N-VA) een bijeenkomst georganiseerd ter viering van het tweejarig bestaan van de Abraham Akkoorden. Deze akkoorden sloot Israël met verschillende Arabische landen, zodat samenwerking en vrede mogelijk werd. Op de bijeenkomst waren alleen volksvertegenwoordigers van de N-VA aanwezig. Andere Belgische politici ontbraken. Verder waren de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Israël, Bahrein en andere Arabische landen naar het parlementsgebouw gekomen. Opvallend was de komst van de ambassadeur van Hongarije, een land dat internationaal onder vuur ligt.

Akkoorden geprezen
De bijeenkomst was geïnitieerd door Mihael Freilich, het N-VA-Kamerlid van Joodse komaf dat zich binnen de partij over de Joodse thema’s en Israël ontfermt. Hij was eerder hoofdredacteur van het magazine Joods Actueel. “De Abraham-akkoorden vormden een keerpunt in het Midden-Oosten. Ze luidden niet alleen echte vrede in tussen Israël en verschillende Arabische staten, maar werkten ook als een katalysator voor positieve betrekkingen tussen joden en moslims in de hele wereld,” zei Freilich volgens Joods Actueel op de bijeenkomst. Hij hoopt dat België ‘een actieve rol zal spelen bij het bevorderen van deze akkoorden als een manier om de strijd tegen racisme en antisemitisme te versterken en te komen tot meer wederzijds begrip en tolerantie’.

Ook Senator Karl Vanlouwe, een andere N-VA’er, was van de partij. “Niet alleen stellen de akkoorden de norm voor vreedzame samenwerking, ze hebben ook een vruchtbare bodem gelegd voor nauwere handelsbetrekkingen en vrijhandelsovereenkomsten die economische groei en opwaartse sociale mobiliteit als gevolg hebben,” zei hij volgens Joods actueel. De ambassadeurs van Amerika, Bahrein, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade prezen eveneens de Abraham Akkoorden. De ambassadeur van Hongarije deed hetzelfde. Hij was een opvallende gast: momenteel is zijn land de paria van Europa vanwege het beleid van de omstreden premier Viktor Orbán. Ook was Hongarije geen speler in de Abraham Akkoorden. Iedereen ging met elkaar op de foto.

Analyse
In Vlaanderen werd de N-VA bij de verkiezingen van 2019 de grootste partij. Opnieuw stapten de Vlaamse nationalisten daar in de regering. Maar op federaal niveau lukte het niet meer om mee te doen: daar kwam naar een lange formatie de zogenoemde Vivaldi-regering tot stand, die bestaat uit partijen van de vier traditionele politieke families (Vivaldi componeerde ‘De vier jaargetijden’). Sindsdien zit de N-VA in een politieke spagaat: op Vlaams niveau levert de partij de minister-president en regeert ze, maar op federaal vlak voert de partij oppositie. Daar heeft het concurrentie van het rechts-nationalistische Vlaams Belang.

De bijeenkomst van 13 september om de Abraham Akkoorden te gedenken wordt door critici gezien als een promotiestunt van de N-VA. De partij was de enige in de ruimte en ook trad Kamerlid Michaël Freilich nadrukkelijk op de voorgrond. Hij profileert zich al jaren op onderwerpen die Joodse kiezers aan het hart gaan. Door een grote bijeenkomst op te zetten met ambassadeurs uit de betrokken landen, geeft Freilich een signaal af aan Joodse kiezers dat zij bij de volgende verkiezingen (in 2024) bij de N-VA in goede handen zijn.

Door de Hongaarse ambassadeur erbij te betrekken, straalt de N-VA uit dat het niet wil meedoen aan de wijze waarop de EU en anderen de huidige Hongaarse regering behandelen. In Hongarije worden EU-grondrechten en en Europese waarden geschonden. Het land krijgt daarom strafmaatregelen opgelegd vanuit Brussel. Concurrent Vlaams Belang is een openlijke vriend van Orbán. Door nu de Hongaarse ambassadeur te betrekken kan de N-VA aan kiezers van het Vlaams Belang laten zien dat de partij op dezelfde golflengte zit wat Orbán betreft.

Lees ook:
Ex-volksvertegenwoordiger CD&V opnieuw over de schreef over Joden

‘De beste Jood is nog altijd een dode Jood’. Dat schreef oud-districtsraadslid Hassan Aarab uit de Antwerpse deelgemeente Deurne vorige week op Facebook. De antisemitische post roept grote verontwaardiging op, onder meer omdat de politicus in het verleden vaker over de schreef ging en vervolgens van zijn anti-Joodse houding afstapte. Nu hij geen volksvertegenwoordiger meer is, lijkt Aarab de vrijheid te nemen om Joden opnieuw te bashen. N-VA-Kamerlid Michael Freilich heeft een klacht tegen hem ingediend bij de politie.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » N-VA organiseert bijeenkomst over Abraham Akkoorden in Belgisch parlement