Hamas en Rusland halen banden aan met bezoek Haniye aan Moskou

Ismail Haniye
Ismail Haniye

Ismail Haniye, leider van terreurorganisatie Hamas, heeft een bezoek gebracht aan het Kremlin. In het samenzijn van kameraden sprak hij onder meer met de Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken. De delegatie kwam langs om de betrekkingen met de Russen te verbeteren en de situatie in de Palestijnse gebieden te bespreken, zo heet het. In mei kwam ook al een groep van Hamas in Moskou langs. Haniye is het politieke hoofd van de terreurbeweging.

Lavrov zou opnieuw hebben aangedrongen tot een einde van de strijd tussen Hamas en concurrent Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmud Abbas. Hij beheert de gebieden van de Palestijnse Autoriteit op de West Bank en de terreurorganisatie heerst over de Gazastrook. Of Haniye op het verzoek van Lavrov is ingegaan is onduidelijk, want Hamas liet na afloop weinig los over de ontmoeting. Wel is bekend dat de Russen vroegen om een ontmoeting met hem en andere vertegenwoordigers van de beweging.

De relatie tussen Moskou en Israël is in de zomer verslechterd, onder meer omdat het Kremlin het agentschap voor Aliyah in Rusland tegenwerkt. De Jewish Agency is daar bijna gesloten, tot ergernis van Israël. Tegelijkertijd voorzien de Israëli’s Oekraïne van humanitaire en logistieke hulp, een doorn in het oog van de Russen. Toch kiest het land geen partij in de Oekraïne-oorlog omdat het Rusland nodig heeft in Syrië, waar het Russische leger het Israëlische leger (IDF) van belangrijke strategische informatie heeft voorzien.

Lavrov heeft in de afgelopen jaren verschillende keren een ontmoeting gehad met Haniyeh, evenals met diens voorganger Khaled Meshaal. De twee zagen elkaar begin 2020 voor het laatst. Eind 2018 zou Israël naar verluidt protest hebben ingediend bij Moskou over een andere geplande ontmoeting tussen de twee, maar dat mocht niet baten. In mei ontketende Lavrov een diplomatieke storm nadat hij zei dat Adolf Hitler ‘Joods bloed had’ en dat Joden tot de ergste antisemieten behoren. Rusland is sinds de inval in Oekraïne internationaal gezien steeds meer geïsoleerd geraakt.

Lees ook:
Rusland op ramkoers met Israël om voorgenomen sluiting kantoor Jewish Agency

Russische Joden die aliyah willen maken naar Israël kunnen sinds vorige week niet langer terecht bij het kantoor van de Jewish Agency – de Soechnot – in Moskou, omdat de autoriteiten het bureau hebben gesloten. Het ministerie van Justitie is naar de rechter gestapt om de organisatie in Rusland te verbieden. Volgens de Russen zou het kantoor spioneren, maar volgens experts wil het Kremlin verhinderen dat nog meer Russische Joden naar Israël emigreren.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Hamas en Rusland halen banden aan met bezoek Haniye aan Moskou