Rusland op ramkoers met Israël om voorgenomen sluiting kantoor Jewish Agency
Russische Joden die aliyah willen maken naar Israël kunnen sinds vorige week niet langer terecht bij het kantoor van de Jewish Agency – de Soechnot – in Moskou, omdat de autoriteiten het bureau hebben gesloten. Het ministerie van Justitie is naar de rechter gestapt om de organisatie in Rusland te verbieden. Volgens de Russen zou het kantoor spioneren, maar volgens experts wil het Kremlin verhinderen dat nog meer Russische Joden naar Israël emigreren. De Israëlische regering is geërgerd en zinspeelt op tegenmaatregelen.
De Israëlische premier Yair Lapid waarschuwt de Russen dat het sluiten van de Soechnot ‘ernstige gevolgen zal hebben voor de onderlinge betrekkingen’. Om te voorkomen dat de ruzie uit de hand loopt, stuurde hij woensdag een delegatie naar Moskou, maar het Kremlin liet weten dat president Vladimir Poetin die niet wil ontvangen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie betichtte Israël van ‘onpartijdige retoriek’ van Israël inzake de Oekraïne-oorlog en steun voor Oekraïne in de oorlog. Medewerkers van het kantoor hebben al aangegeven dat ze zijn afgeluisterd.
Volgens de Russen zou het bureau illegaal gegevens van Russische burgers naar Israël doorsluizen, maar volgens kenners is de eigenlijke reden dat voorkomen moet worden dat nog meer Russische Joden naar dat land emigreren. Sinds het begin van de inval in Oekraïne is het aantal Russen dat aliyah maakt verveelvoudigd. Dagelijks melden zich bijna duizend mensen die naar Israël willen verhuizen. Moskou is daarom bang voor een zogenoemde brain drain. Een Israëlische functionaris zegt over het sluiten van het kantoor dat ‘dit niet zoiets is als de McDonalds sluiten’. Voor Israël is de Wet op Terugkeer heilig, die regels dat alle Joden in de wereld naar het land kunnen emigreren als ze dat willen.
Nadat de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari begon heeft Israël zich zo neutraal mogelijk opgesteld, onder meer omdat de Russen in Syrië nodig zijn om het regime van Assad, Hezbollah en andere terreurgroepen te kunnen aanvallen indien nodig. In eerste instantie probeerde toenmalig premier Naftali Bennett te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne, maar dat liep op niets uit. Vervolgens was er een diplomatieke rel tussen Rusland en Israël om foute uitspraken van de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken, die stelde dat ‘Hitler ook Joods bloed had’ en dat Joden vaak ‘de ergste antisemieten zijn’. Hoewel Poetin persoonlijk excuses aanbood aan Israël, is de houding van het land feller geworden.
Lees ook:
Diplomatieke rel leidt af van regeringscrisis in Israël
De uitlatingen van de Russische minister Lavrov over onder meer Hitlers ‘Joodse bloed’ schiet Israël in het verkeerde keelgat Volgens zijn Israëlische collega gaat hij hiermee een rode grens over. De Israëlische regering is geraakt en spreekt van antisemitisme. De Russische ambassadeur in Tel Aviv wordt in Jeruzalem ontboden voor tekst en uitleg. Het incident zorgt voor afleiding van de media-aandacht voor de politieke crisis rond de regeringscoalitie.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren