Na 800 jaar heeft de Britse stad York weer een rabbijn

Kasteel van York
Kasteel van York (Foto: Tim Green, via Wikimedia Commons)

De Britse stad York krijgt voor het eerst in achthonderd jaar weer een rabbijn. Dit is voor het eerst sinds de Joodse inwoners van de stad in de twaalfde eeuw werd verdreven.

De Liberale Joodse Gemeente van de stad heeft rabbijn Dr. Elisheva Salamo benoemd. Zij komt uit de Amerikaanse staat Californie. De LJG van York bestaat sinds 2014 en telt zo’n 100 leden. Volgens de Gemeente is het een volgende stap in een proces om het jodendom in de stad te herintroduceren.

Rabbijn Salamo was eerder rabbijn en leraar in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland. In een reactie zei zij het een ‘eer en voorrecht’ te vinden om mee te werken aan de wederopbouw van een levendigste Joodse gemeenschappen uit het verleden. “Ik kijk ernaar uit om onze leden te ontmoeten en iedereen die interesse heeft in Joods leven”, zei ze naar aanleiding van haar benoeming.

Pogroms
In het jaar 1190 vond in York een van de meeste gewelddadige aanvallen plaats op Joodse inwoners. Zij moesten zich bekeren tot het christendom of zouden worden gedood. Een antisemitische menigte maakte op de sjabbat voor Pesach jacht op hun Joodse stadgenoten. Die zochten hun toevlucht tot het kasteel van de koning om aan hun aanvallers te ontsnappen. Toen zij inzagen dat ze de toren nooit levend konden verlaten, kozen ze ervoor zichzelf van het leven te beroven. Alle 150 Joodse inwoners van York vonden de dood.

In de donkere Middeleeuwen waren Joden in Engeland vaker slachtoffer van antisemitische aanvallen. Joden de Britse stad Norwich werden in de jaren 1140 en ook in 1190 vervolgd. Meer dan een eeuw laten werden alle Joden uit Engeland verbannen. Pas in de tweede helft van de zeventiende eeuw kregen zij toestemming om terug te keren.

In haar functie van rabbijn van York zal Elisheva Salamo de komende Rosj Hasjana-vieringen leiden.

Lees ook:
Toename anti-Joodse haatmisdrijven in Verenigd Koninkrijk

Het aantal anti-Joodse incidenten in het Verenigd Koninkrijk is het eerste halfjaar fors gestegen. Dat meldt de Britse Community Security Trust (CST) in een rapport. De organisatie registreerde tussen januari en juni van dit jaar 1308 gevallen van antisemitisme. Dat is een stijging van 49 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien is dit het hoogste aantal meldingen ooit.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Na 800 jaar heeft de Britse stad York weer een rabbijn