Regioarchief Sittard-Geleen begint crowdfunding voor restauratie Joods erfgoed
Het Regioarchief van Sittard-Geleen is een crowdfunding begonnen om de restauratie van papieren Joods erfgoed te financieren. Het toegekende budget bleek niet voldoende, maar het archief wil het project graag voltooien. De Joodse gemeente van Sittard behoort tot de oudste van Nederland.
Het stadsarchief telt in totaal ruim zes kilometer aan documenten en boeken. Het historisch materiaal gaat zelfs terug tot de dertiende eeuw. Onderdeel van deze collectie is de geschiedenis van de Joodse gemeente Sittard en een kleine, maar waardevolle Hebreeuwse bibliotheek met boeken die teruggaan tot de zeventiende eeuw. De bibliotheek herbergt enkele bijzondere exemplaren van de Tora en een zeldzaam exemplaar van de Haggada, die het verhaal vertelt van de Joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit het land.
Maar in het archief ligt bijvoorbeeld ook de tekst van het allereerste carnavalsliedje uit Sittard. Het liedje De Marotte zulle laeve dateert uit 1882, en is geschreven door de Joodse liedjesschrijver Jonas Salomon Ossedrijver. Dit verdient dus een plekje in het geheugen van de stad. Ook liggen er documenten waaruit de historische banden naar voren komen tussen de Joodse gemeenschap en de Duitse stad Krefeld.
Vervolging
Daarnaast vertelt het archief ook de verhalen over vervolging. Al in de veertiende eeuw waren Joden hiervan het slachtoffer. In 1350 kregen zij de schuld van een pestepidemie die kort daarvoor was uitgebroken en die vele slachtoffers maakte.
In de jaren dertig van de vorige eeuw vluchtten veel Joden uit Oost-Europa naar Sittard. Nadat ook Nederland was bezet door Duitse troepen, werd de synagoge gesloten en mochten Joodse kinderen niet meer naar een openbare school. Het Joodse schooltje bleef open tot begin 1943. Vanaf 1942 zijn de Joodse inwoners van Sittard via Westerbork en kamp Vught gedeporteerd en vermoord. Een klein aantal van hen wist onder te duiken en overleefde de oorlog. In Sittard-Geleen is voor alle ruim 170 Joodse slachtoffers van de Sjoa een struikelsteen gelegd.
Restauratie en crowdfunding
Het Regioarchief Sittard-Geleen gebruikt de opbrengst van de crowdfunding voor restauratie van het archief. Een deel wordt gedigitaliseerd en is straks online voor iedereen toegankelijk.
Wl je meehelpen? Op het crowdfundingplatform Voor de kunst staat meer informatie en kun je doneren.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren