Makkabi Berlin debuteert in de Duitsland Cup

Makkabi Berlin
Makkabi Berlin, via Facebook

TuS Makkabi Berlin heeft zondag als eerste Joodse club gedebuteerd in de Duitsland Cup, een toernooi van de 64 beste clubs van het land. In de jacht op de DFB-Pokal, vergelijkbaar met de Nederlandse KNVB-beker, spelen zowel amateurclubs als teams uit de Bundesliga. De club speelde een thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg uit de Bundesliga. Makkabi verloor met 0-6, maar dat woog niet op tegen de trots om op het hoogste niveau aan te treden.

Makkabi Berlin is in 1970 opgericht door overlevenden van de Holocaust. De club kwam voort uit Bar Kochba Berlin, schrijft de JTA. Deze eerste Joodse sportvereniging van Duitsland telde op zijn hoogtepunt meer dan veertigduizend leden die in meerdere disciplines actief waren. Daaraan kwam ten tijde van nazi-Duitsland een einde.

De eerste wedstrijden om de DFB-Bokal werden gespeeld 1935. Toen was het Joodse teams nog verboden om aan het toernooi mee te doen. “Ik had nooit gedacht als wij, als Joods voetbalteam, ooit een cupwedstrijd zouden spelen tegen een club uit de Bundesliga”, zei medeoprichter Marian Wajselfisz van Makkabi Berlin in een interview met persbureau Associated Press. “Voor ons en voor mij persoonlijk is dit fantastisch.”

Diversiteit
Tegenwoordig heeft Makkabi Berlin zo’n 550 leden. Zij zijn afkomstig uit verschillende landen en hebben verschillende religieuze achtergronden: Joods, christelijk en moslim. Maar het logo van de club draagt nog steeds de Davidster. Die diversiteit is de trots van de club. Volgens Michael Koblenz, lid van de Raad van Bestuur, is iedereen welkom die voor een Joodse club wil spelen en geen bezwaar heeft tegen een vleugje Joodse identiteit.

Na het winnen van de regionale Berlin Cup afgelopen juni, plaatste Makkabi zich automatisch voor deelname aan de landelijke Duitsland Cup. Volgens aanvoerder Doron Bruck speelt het succes een belangrijke rol in de strijd tegen antisemitisme. ” We worden niet langer gezien als slachtoffers van antisemitisme, maar beoordeeld op onze sportieve prestaties.”

De wedstrijd van zondag is uitgezonden op de Duitse televisie. Alweer een unicum in de clubhistorie.

Beeld: TuS Makkabi Berlin, via Facebook

Lees ook:
Israël behaalt derde plaats op WK voetbal onder de twintig jaar

Israël is erin geslaagd de derde plaats te halen op het wereldkampioenschap voetbal van onder de twintig jaar (U20). Het land versloeg Zuid-Korea met 3-1. De euforie in Israël is groot: nog nooit kwam een nationaal voetbalelftal zo ver op een internationaal toernooi. Premier Benjamin Netanyahu sprak voor en na afloop met de spelers, die volgens hem Israël trots hebben gemaakt. In de moslimwereld is veel ontzag voor het team, zo schrijft Ynet News. Ook vanuit Nederland waren er felicitaties voor het elftal.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Makkabi Berlin debuteert in de Duitsland Cup