Amerikaanse voorzanger en acteur Philip Sherman overleden

Philip Sherman
Philip Sherman (Foto: emoil.com)

De bekende voorzanger en acteur Philip Sherman is op 67-jarig leeftijd overleden. Hij overleed in zijn woonplaats New York aan de gevolgen van alvleesklierkanker. In juni kondigde hij nog een sabbatical van zes maanden aan. Hij wilde lezen en schrijven, en meer tijd doorbrengen met zijn gezin en kleinkinderen.

Philip Sherman groeide op in een relatief arm Joods gezin in de stad Syracuse in de staat New York. Zijn opleiding volgde hij aan de Universiteit van Columbia en het Jewish Theological Seminary. In verschillende synagoges in Manhattan was hij de chazzan, de voorzanger. Aan het begin van zijn loopbaan was hij fulltime verbonden aan de orthodoxe synagoge Congregation Shearith Israel, de oudste Joodse gemeenschap van de Verenigde Staten. De geschiedenis van deze gemeenschap van Spaanse en Portugese Joden gaat terug tot 1654.

Acteur
Bij het grote publiek genoot hij vooral bekendheid voor zijn rol als rechter in het gevangenisdrama Orange is the New Black dat is uitgezonden door de streamingdienst Netflix. Dit optreden was een van zijn favoriete rollen. “Een echte rol in een echte serie, waarin ik nu eens niet een rabbijn, voorzanger of een of andere Joodse man hoefde te spelen.” Dat schrijft de JTA in een in memoriam. Hij gaf ook vaak advies aan scriptschrijvers die Joodse elementen in een scenario correct wilden weergeven.

In de Joodse gemeenschap was hij een veelgevraagd man voor de besnijdenis van jongetjes, een mohel. Volgens eigen zeggen heeft hij meer dan 26.000 besnijdenissen uitgevoerd. Waaronder die van zijn eigen kinderen en kleinkinderen. Het record, dat nog altijd staat, is de besnijdenis van elf jongetjes op een dag. Zijn populariteit en toewijding bezorgden hem de bijnaam ‘de drukstbezette mohel van New York’.

Familie
“De familie kwam altijd op de eerste plaats”, zegt zijn dochter Nina Sherman. De opvoeding van zijn dochter en twee zonen varieerde van leren lezen uit de Tora tot veilig autorijden. Dat laatste vond hij essentieel, vertelt Sherman Green tegen de JTA. Als mohel had hij dagelijks te maken met het drukke autoverkeer van New York en kende de gevaren. Hij maakte er zelfs wedstrijdjes van: zijn kinderen moesten in twintig seconden kunnen inparkeren.

Philip Sherman vertelde vaak met enige trots dat hij binnen de acteursvakbond de enige rabbijn was die motor reed. Volgens dochter Sherman Green waren die liefde voor zijn motor en de liefde voor de Joodse gemeenschap constante factoren in zijn leven. “Hij wilde zichzelf, zijn kinderen en anderen op het juiste pad houden.”

Lees ook:
Na 800 jaar heeft de Britse stad York weer een rabbijn

De Britse stad York krijgt voor het eerst in achthonderd jaar weer een rabbijn. Dit is voor het eerst sinds de Joodse inwoners van de stad in de twaalfde eeuw werd verdreven. De Liberale Joodse Gemeente van de stad heeft rabbijn Dr. Elisheva Salamo benoemd. Zij komt uit de Amerikaanse staat Californie. De LJG van York bestaat sinds 2014 en telt zo’n 100 leden. Volgens de Gemeente is het een volgende stap in een proces om het jodendom in de stad te herintroduceren.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Amerikaanse voorzanger en acteur Philip Sherman overleden