Archeologen ontdekken oudste stadspoort van Israël

Stadspoort Tel Erani
Foto: Yoli Schwartz, Israëlische Autoriteit voor Oudheden

In Israël is een oude stadspoort ontdekt die vermoedelijk zo’n 5500 jaar oud is. De vondst is gedaan tijdens graafwerkzaamheden bij Tel Erani, in de zuiden van het land. Volgens archeologen is het de oudste poort die tot nu toe in Israël is opgegraven.

Tel Erani ligt aan de rand van de stad Kiryat Gat. Hier zijn sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw archeologen actief. In het gebied woonden al in de IJzer- en vroege Bronstijd mensen samen, en geldt daarom als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Israël. De oude stadspoort werd ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor een waterleiding voor een fabriek van Intel. Dat meldt de Israëlische Autoriteit voor Oudheden.

De poort die toegang verschafte tot de stad, bestaat uit grote rotsblokken. Aan weerszijden ervan staan stenen torens. Ze zijn verbonden met resten van stadsmuren, die bij eerdere opgravingen zijn aangetroffen. De fortificaties dateren uit de vroege Bronstijd, ongeveer 3300 jaar voor onze jaartelling. Volgens wetenschappers is de vondst belangrijk voor het onderzoek naar het begin van de stedelijke ontwikkkeling in Israël en de zuidelijke Levant. Tot dusver was de oudste stadspoort die is blootgelegd, zo’n driehonderd jaar jonger. Deze is aangetroffen bij de archeologische vindplaats Tel Arad, vlakbij de stad Arad

Maatschappelijke structuur
Volgens Emily Bischoff, die opgravingen leidt, is het voor het eerst dat zo’n grote toegangspoort uit de vroege Bronstijd is gevonden. De vondst levert belangrijke informatie over de mensen die de fortificatie aanlegden. De stenen die daarvoor nodig waren, moesten van ver komen. “Dat kan alleen als mensen samenwerken”, zegt Bischoff. “Er bestond dus een maatschappelijke structuur die het begin van stadsontwikkeling mogelijk maakte.”

Onderzoeker Martin-David Pasternak van het Bureau voor Oudheden acht het mogelijk dat iedereen die de stad binnen wilde gaan, door deze poort moest. Of het nu bezoekers, handelaren of vijandelijke troepen waren. “Deze poort diende niet alleen als verdediging. Hij straalde ook uit dat de stad goed georganiseerd was, zowel politiek en maatschappelijk als economisch.”

De Israëlische Autoriteit voor Oudheden heeft de vindplaats na onderzoek laten afdekken om erosie te voorkomen. De waterleiding voor Intel komt op een andere plaats te liggen.

Lees ook:
Schedel in Israël gevonden die 3.500 jaar oude hersenoperatie aantoont

Hersenchirurgie is van alle tijden, zo blijkt maar weer na een archeologische vondst in Israël. Daar is een 3.500 jaar oude schedel gevonden waar indertijd op is geopereerd. Vermoedelijk gaat het om de herseningreep trephination, aldus de archeologen die het skelet aantroffen. Het gaat om een vondst in een graf uit de Bronstijd in Tel Megiddo. De man is vermoedelijk binnen een paar uren of dagen na de operatie gestorven.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Archeologen ontdekken oudste stadspoort van Israël