Acteur Bradley Cooper onder vuur vanwege ‘Joodse nepneus’

Carey Mulligan en Bradley Cooper
Carey Mulligan en Bradley Cooper (Foto: Netflix)

De Amerikaanse regisseur en acteur Bradley Cooper krijgt forse kritiek, omdat hij in de trailer van de Netflix-film Maestro te zien is met een valse neus. Cooper regisseert de biopic over de Joods-Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein en speelt hierin ook de hoofdrol.

Het verhaal in de Netflix-productie draait om de relatie tussen Leonard Bernstein en zijn echtgenote Felicia Montealegre Cohn Bernstein, een rol van Carey Mulligan. Maestro is mede geproduceerd door de bekende regisseurs Steven Spielberg en Martin Scorsese.

Protesten
De eerste trailer van de speelfilm is sinds dinsdag onder meer te zien op YouTube. Het voorproefje zorgde direct voor protest. Onder meer van de Britse actrice Tracy-Ann Oberman. “We leven in een tijd dat er veel gevoeligheden heersen over de representatie van (etnische) minderheden”, schreef zij op het social mediaplatform X, het voormalige Twitter. “Het is oké om een acteur als Cooper te verkiezen boven een acteur die zelf Joods is. Maar als hij een valse neus moet dragen om geloofwaardig in zijn rol over te komen, is dit vergelijkbaar met een ‘blackface’.

Volgens sommigen is de neus die Bradley Cooper moet dragen, zelfs groter dan die van Bernstein zelf. Ook columnist Noah Berlatsky van de Britse krant The Independent is dat opgevallen. “Hierdoor herleid je Joden tot hun fysieke karakteristieken. Dit maakt ons tot een karikatuur”, schrijft Berlatsky, zelf van Joodse komaf. “Een biopic over een getalenteerd Joods kunstenaar zou deze antisemitische stereotypes niet mogen versterken. Maar blijkbaar slaagde Cooper er niet in om verder te kijken dan de neus van Bernstein. Heel teleurstellend.”

Teleurgesteld
Familieleden van de beroemde componist reageren op hun beurt teleurgesteld op de controverse. In een uitgebreid bericht op X schrijven Jamie, Alexander en Nina Bernstein het eens te zijn met de beslissing om make up te gebruiken zodat Bradley Cooper meer op hun vader lijkt. “Bradley Cooper betrekt ons drieën bij elke stap van zijn geweldige reis, terwijl hij zijn film over onze vader maakt.” Ze schrijven ook dat hun ‘hart breekt’ om te zien dat mensen zijn intenties in twijfel trekken.

Leonard Bernstein overleed in 1990 op 72-jarige leeftijd. ‘Maestro’ is vanaf 20 december te zien op Netflix.

Lees ook:
Streaming-serie ‘Jewish Matchmaking’ groot succes op Netflix

Eerder was er al Indian Matchmaking, maar nu is er ook de serie ‘Jewish Matchmaking’. Velen kijken naar Netflix om te zien hoe Joodse Amerikanen zo proberen hun levenspartner te vinden. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat de eisen in allerlei opzichten hoog te noemen zijn. Centraal staat de Joodse koppelaarster Aleeza Ben Shalom, die sinds 2007 bezig is om Joodse singles aan elkaar te matchen. Hoewel ze was gespecialiseerd in het creëren van orthodox-Joodse koppels, probeert ze in Jewish Matchmaking allerlei Joden van allerlei stromingen aan elkaar te koppelen, inclusief seculiere Joden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Acteur Bradley Cooper onder vuur vanwege ‘Joodse nepneus’