Streaming-serie ‘Jewish Matchmaking’ groot succes op Netflix

Aleeza Ben Shalom, Jewish Matchmaking (YouTube, Netflix)

Eerder was er al Indian Matchmaking, maar nu is er ook de serie ‘Jewish Matchmaking’. Velen kijken naar Netflix om te zien hoe Joodse Amerikanen zo proberen hun levenspartner te vinden. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat de eisen in allerlei opzichten hoog te noemen zijn. Centraal staat de Joodse koppelaarster Aleeza Ben Shalom, die sinds 2007 bezig is om Joodse singles aan elkaar te matchen. Hoewel ze was gespecialiseerd in het creëren van orthodox-Joodse koppels, probeert ze in Jewish Matchmaking allerlei Joden van allerlei stromingen aan elkaar te koppelen, inclusief seculiere Joden.

Oude traditie

“Ik hoop dat mensen zullen zien dat matchmaking en het Jodendom niet alleen iets erg ouds is, maar dat het tijdloos en relevant is,” aldus Ben Shalom tegen het Joodse persagentschap JTA. “We kunnen deze mooie, oude traditie van koppelen gebruiken en naar het moderne leven transformeren. En om mensen helpen liefde te vinden, mensen van elke leeftijd in elk levensstadium, en van elke achtergrond. Het maakt niet uit. Het is universeel.” Hij insteek is gebaseerd op de Thora, maar die is voor alle mensen bedoeld. 

Sjadchen

“Iedereen van welke achtergrond dan ook, van welke cultuur dan ook, kan dit bekijken, er iets van leren en het in het eigen leven toepassen,” stelde Ben Shalom begin mei. En het klopt: iedereen kijkt er ook naar, want volgens Netflix zijn de kijkcijfers grandioos voor een niche-onderwerp als deze. Toch is het arrangeren van relaties binnen het orthodoxe Jodendom een vak appart, aldus de koppelaarster. Het heet sjidoech en wordt vaak gedaan door een sjadchen, een huwelijksmakelaar. In Amerika krijgt die vaak rond de duizend dollar van de ouders voor zijn of haar diensten.

Goede balans

Ben Shalom groeide op in een conservatief-Joodse gemeenschap waar het arrangeren van huwelijken niet de norm was. Ze werd later orthodox. Ze leerde haar man kennen en was drie weken verloofd. Vier maanden later, tijdens hun bruiloft, raakte ze hem voor het eerst aan. Ze weet dat de meeste deelnemers van haar Netflix-serie waarschijnlijk niet dezelfde regels zullen volgen. Toch moedigt ze hen aan om het in ieder geval te proberen. Ben Shalom heeft altijd vertrouwen gehad in de productie, omdat die volgens haar een goede balans vindt.

Breed palet

De Joden die voor de show zijn gecast bevinden zich allemaal op verschillende momenten in hun leven. Sommige treuren nog over relatiebreuken of zijn erg toegewijd aan specifieke religieuze behoeftes. Anderen zijn kieskeurig en hopen een partner te vinden die precies bij hen past. Weer anderen zoeken specifieke Joodse aspecten bij hun partner zoals tikkoen olam of willen er zeker van zijn dat ze alleen worden gekoppeld aan mensen die hun benadering van de sjabbat en koosjer eten delen. In Amerika is Jewish Matchmaking een groot succes. De serie is ook in Nederland op Netflix te zien.

Lees ook:
Joods Antwerpen wereldberoemd op Netflix en in tv-serie ‘Shalom Allemaal!’

De Joodse gemeenschap in Antwerpen maakt furore in de media en wordt ‘beroemd’. Dat blijkt na de lancering van series op streamingdiensten over het leven in de Joodse wijk: de Vlaamse dramaserie Shalom Allemaal! en de Netflix-serie Rough Diamonds (die in het Nederlands en Engels te zien is). In de eerste serie – een real life-programma – krijgen buitenstaanders er een kijkje in de keuken. De tweede serie is fictie en wordt gespeeld door Vlaamse acteurs. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Streaming-serie ‘Jewish Matchmaking’ groot succes op Netflix