William Friedkin, regisseur van The Exorcist, overleden

The Exorcist Filmposter
Beeld: Warner Bros

In zijn woonplaats Los Angeles is de Amerikaanse regisseur William Friedkin overleden. Hij werd 87 jaar. Friedkin werd wereldberoemd dankzij de speelfilms The Exorcist en The French Connection.

William David Friedkin werd geboren in 1935 in een gezin van Joodse immigranten. Zijn grootouders van zowel vaders- als moederszijde, waren in de jaren twintig van de vorige eeuw gevlucht uit Oekraïne om aan de de jodenvervolging, de pogroms, te ontsnappen. Friedkin heeft in interviews vaak gezegd dat zijn filmcarrière is begonnen nadat hij Citizen Kane in de bioscoop had gezien. Deze film uit 1941 was de eerste lange speelfilm van grootmeester Orson Welles. Hij verhuisde naar Hollywood en probeerde zijn droom waar te maken. Eerst met arthouse films, waaraan hij later niet graag werd herinnerd.

Beroemd en berucht
The French Connection uit 1971 betekende zijn grote doorbraak. Deze spannende politiethriller, met Gene Hackman en Roy Scheider in de hoofdrol, werd bekroond met vijf Oscars, waaronder die voor Beste Regisseur, Beste Mannelijke Hoofdrol en Beste Film. De horrorfilm The Exorcist (1973) maakte hem beroemd en berucht. Al was het maar omdat tijdens bioscoopvertoningen in de Verenigde Staten sommige bezoekers de film zo eng vonden dat ze flauwvielen.

Het verhaal draait om het jonge meisje Regan (gespeeld door Linda Blair) dat bezeten raakt van een demon. Auteur William Peter Blatty schreef het gelijknamige boek en verzorgde het scenario. Ook deze film viel in de prijzen met twee Oscars en vier Golden Globes. Het wereldwijde succes van The Exorcist leidde tot een hernieuwde interesse in horrorfilms bij de Amerikaanse filmstudio’s. Het genre leek in die periode tot uitsterven gedoemd.

Filmmaker tot het einde
Deze twee films maakten hem tot een van de meest toonaangevende filmmakers van de jaren zeventig. Filmkenners plaatsten hem in het illustere rijtje van regisseurs als Francis Ford Coppola en Martin Scorsese. Toch slaagde Friedkin er niet in om aan de top te blijven. In de jaren tachtig zorgde hij nog wel voor opschudding met de gewelddadige actiethriller To Live and Die in L.A, met onder anderen William Petersen (zijn doorbraakrol) en Willem Dafoe. Aan de rolprent zit ook een Nederlands tintje. Het camerawerk was van Robby Müller.

Ondanks het uitblijven van grote successen bleef Friedkin films maken. Zijn laatste, The Caine Mutiny Court-Martial, gaat deze maand in première. Dit is een remake van de film uit 1954, toen met Humphrey Bogart in de hoofdrol.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » William Friedkin, regisseur van The Exorcist, overleden