Nasrallah waarschuwt Israël over gaswinning in zee bij Libanon

Youtube

In Libanon is onrust ontstaan over gasboringen van Israël onder de Middellandse Zee. Het land wil beginnen met boren naar gas in het veld Karish, dat zich volgens de Libanezen mogelijk binnen hun zeegrenzen bevindt. Terreurbeweging Hezbollah roert zich nu. Leider Hassan Nasrallah heeft dreigende taal geuit tegenover de Israëlische regering, die het boorplatform Energean Power naar het gebied heeft gestuurd. De sterke man waarschuwde dat zijn beweging er alles aan zal doen om de boringen te stoppen. Volgens Libanese politici en religieuze leiders komt het gasveld hun land toe. De Israëlische overheid zegt binnen de zeegrenzen te blijven met boren.

Uitstel
“We hebben een enorme rijkdom voor ons liggen, geschat op honderden miljoenen, en die behoort toe aan het Libanese volk. En deze rijkdom is de enige hoop om de ineenstorting van ons land te stoppen en de problemen aan te pakken die we hebben,” riep Nasrallah, bewerend dat Amerika en Israël proberen grote gebieden van Libanon te onttrekken en willen voorkomen dat gasbedrijven met Libanon samenwerken. Nasrallah stelde vast dat ‘de tijd niet in het voordeel van Libanon is’, omdat uitstel tot na de start van de winning een verlies van Libanese inkomsten uit het veld zou betekenen.

Demarcatielijn
Nasrallah wees op de komst van het drijvende gasplatform Energean Power voor de kust van Haifa en zei dat het schip is aangekomen om aardgas te winnen, maar gaf toe dat het nog niet in betwiste wateren was gevestigd, maar in de buurt. De zeegrens tussen Israël en Libanon is namelijk nooit exact vastgesteld vanwege de slechte relatie tussen beide landen. Volgens de Israëlische regering ligt het gasveld in zijn territoriale wateren, maar Libanon betwist dat. “Wat er de afgelopen dagen is gebeurd, is een aanval op Libanon en heeft Libanon in een moeilijke situatie gebracht, zelfs als we het hebben over een betwist gebied vanuit het oogpunt van ambtenaren,” aldus Nasrallah.

Onderhandelen
De huidige Libanese regering, waar Hezbollah geen deel van uitmaakt, verkiest momenteel onderhandelen boven gewapende strijd over dit gasveld. De terreurbeweging steunt de regering daarin, maar zegt wel alle kracht bij te zetten om druk op de gesprekken uit te oefenen. Libanese politici overwegen een decreet te ondertekenen die een demarcatielijn in zee aangeeft. sommige Libanezen geïnteresseerd waren in het ondertekenen van een decreet om de demarcatielijn vast te stellen. “We staan ​​tegenover een vijand die internationale resoluties niet erkent, en de enige logica die het volgt is de logica van geweld en superioriteit,” aldus Nasrallah, die rept over ‘het plunderen van Libanons rijkdom’.

Energiebedrijf
Hezbollah eist dat Israël alle werkzaamheden aan het winnen van gas uit het Karish-veld stopzet totdat de onderhandelingen met Libanon zijn afgerond. Nasrallah bedreigde ook het bedrijf Energean. Hij zei dat het concern een ‘partner in de aanval op Libanon’ is en waarschuwde dat dit ‘gevolgen’ heeft. “Amerika en de vijandelijke entiteit [Israël, red.] vertellen ons dat ze zich zullen terugtrekken uit het betwiste gebied,” aldus de leider. Volgens hem ‘hongeren ze het Libanese volk uit’. ‘Dit zal leiden tot een verlies van de sociale zekerheid en ineenstorting.” Eerder dreigde Nasrallah al, bekijk dat hier met ondertiteling:


Economische positie verbeteren
Libanon kampt al jaren met politieke, sociale en economische problemen. Het land zit economisch aan de grond. Nasrallah voelt zich wederom bedreigd door Israël, maar andere spelers in het land willen de situatie rondom de Israëlische gasboringen juist aangrijpen om tot iets positiefs te komen. Kardinaal Béchera Raï, de maronitische patriarch van Antiochië, spoort de Libanese overheid aan om de onderhandelingen te gebruiken voor de verbetering van de economische positie van het land. “Dit kan Libanon van een verdere ineenstorting redden. Deze onderhandelingen zijn essentieel gezien de recente ontwikkelingen en de Israëlische poging om gas en olie te winnen in de velden waarover geen overeenstemming is met Libanon.”

Israëlische reacties
De Israëlische minister Avigdor Liberman van Financiën verwierp de dreigementen van Nasrallah en tweette: ‘Niemand zal ons dicteren of we gas moeten winnen uit de economische wateren van de staat Israël. Israël is een soevereine staat en zal beslissingen blijven nemen uitsluitend in overeenstemming met zijn belangen zonder acht te slaan op de dreiging van deze of andere terroristen’.

De Israëlische ministers Benny Gantz (Defensie), Yair Lapid (Buitenlandse Zaken) en Karin Elharrar (Energie) waarschuwden woensdag dat Israël bereid is het Karish-gasreservoir en -platform, dat zich volledig op Israëlisch grondgebied bevindt, te verdedigen. ‘Met zijn verankering bevindt het boorplatform zich op Israëlisch grondgebied, enkele kilometers ten zuiden van het gebied waarover onderhandelingen worden gevoerd tussen de staat Israël en de Republiek Libanon, bemiddeld door de Verenigde Staten’, stelden ze in een verklaring. ‘Het boorplatform zal geen gas uit het betwiste gebied pompen’.


Lees ook:
‘Hezbollah-leider Nasrallah heeft het coronavirus’

Hassan Nasrallah, de leider van terreurbeweging Hezbollah, heeft het coronavirus opgelopen. De sterke man die bekend staat om zijn schreeuwende tirades tegen Israël, liep de ziekte naar alle waarschijnlijkheid op tijdens een overleg met een hoge delegatie uit Teheran. In Iran slaat het coronavirus om zich heen, onder meer omdat het regime wekenlang een beleid van ontkenning en verhulling voerde. Het is onduidelijk of Nasrallah in quarantaine is gegaan. Vooralsnog wil Hezbollah niets over de leider kwijt.Categorie: |

Home » Nieuws » Nasrallah waarschuwt Israël over gaswinning in zee bij Libanon