Voorlopig geen Brussels verbod op de sjechita
De sjechita blijft voorlopig bestaan in Brussel. Dat heeft het parlement van het Brussels hoofdstedelijk gewest besloten in een commissievergadering. De volksvertegenwoordigers van de Belgische deelstaat kwamen deze week in commissie bijeen om zich over een mogelijk verbod op ritueel slachten – sjechita, maar ook hahal-slacht – te buigen. Joden en moslims trekken samen op: ze hebben kort geleden een petitie van 127.000 handtekeningen tegen het verbod ingediend. De wettekst is deze week door de commissieleden nipt verworpen. Volgende week komt het onderwerp op de agenda van de plenaire vergadering.
Luxemburg
In België is ritueel slachten in Vlaanderen en Wallonië reeds verboden. De enige deelstaat waar dit nog niet het geval is, is Brussel. Daar wordt onder druk van de dierenrechtenbeweging al jaren gewedijverd voor een verbod, tot droevenis van de Joodse en islamitische gemeenschappen. Zij stellen dat een dergelijke maatregel indruist tegen de godsdienstvrijheid. Eerder bleek dat de Vlaamse en Waalse overheid daar mee weg konden komen, onder meer omdat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg het verbod gegrond verklaarde. Verdoofd ritueel slachten is nog wel toegestaan en dat gaf volgens het hof voldoende ruimte. De Joden en moslims in België zijn het daarmee oneens.
Geen meerderheid
In de Brusselse Commissie Leefmilieu stond woensdag een wettekst voor een verbod in de deelstaat op de agenda. De commissieleden waren erover verdeeld tussen dierenwelzijn enerzijds en godsdienstvrijheid anderzijds. Zes parlementsleden stemden voor, zes tegen, en drie onthielden zich, waardoor het verbod voorlopig van de baan lijkt te zijn. Onder meer Vlaamse groenen van Groen en de Vlaams-nationalistische N-VA stemden voor. Die laatste partij levert in Vlaanderen de minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, die een paar jaar geleden het verbod daar al invoerde. De wettekst gaat deze week naar de plenaire vergadering om te worden behandeld.
Kleine winst
Voor Joden en moslims in België het niet aannemen van het verbod in de commissie en kleine triomf. Zij hopen dat de plenaire vergadering er ook niet uitkomt of hetzelfde beslist, waardoor de sjechita en halal-slacht in Brussel mogelijk blijven. Eerder hadden Joden en moslims samen een petitie van 127.000 handtekeningen ingediend tegen het Brusselse verbod. “Deze wet is oneerlijk en verkeerd. Het richt zich op religieuze minderheden, vooral Joden en moslims,” aldus opperrabbijn Albert Gigi. Sommigen schilderen Joden en moslims af als ‘dierenmishandelaars’. Gigi: “Wat voor ons onaanvaardbaar is, is het verbod op ritueel slachten, waarbij wordt beweerd dat door bedwelming, knock-out of verstikking door gas in te ademen, deze het dier minder pijn doen.”
‘Groot onrecht’
Ook de moslims roeren zich. Voorzitter Coşkun Beyazgül van de Belgische Religieuze Stichting en woordvoerder van de Belgische Islamitische Coördinatieraad stelt dat het voorgestelde verbod ‘een ernstige schending van de religieuze vrijheden is’. Bayazgül: “Als zo’n beslissing in Brussel wordt genomen, zullen moslims en Joden met groot onrecht worden geconfronteerd. Het zou erg slecht zijn om deze boodschap te brengen vanuit een plek waar zoveel verschillende religies en culturen in vrede leven, in België en de hoofdstad van Europa, Brussel.”
Lees ook:
Belgisch grondwettelijk hof bevestigt verbod op sjechita
Het grondwettelijke hof van België stelt dat het verbod op onverdoofd ritueel slachten in Vlaanderen en Wallonië legitiem is. Eind 2020 deed het Europees hof van Justitie in Luxemburg hier al een uitspraak over. Volgens dat hof druist het verbod niet in tegen de godsdienstvrijheid. Het Belgische hof gaat daarin mee en bevestigt die uitspraak. Joodse organisaties zijn boos en teleurgesteld. Zij spreken van discriminatie en achterstelling.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren