Nederland komt op voor Israël in VN-mensenrechtenraad

Blok
Flickr

Nederland zal in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) een punt maken van de ‘eenzijdige anti-Israëlische houding’ van de raad. Den Haag stelt dat Israël buitenproportioneel vaak wordt aangeklaagd in de raad voor mensenrechten, terwijl andere landen waar de mensenrechten systematisch geschonden worden veelal buiten schot blijven. Nederland verwijt de raad in Genève van meten met twee maten, iets wat ons land eerder al duidelijk maakte. Amerika is al uit de raad vertrokken.

Binnenkort zal minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken in Genève opnieuw een statement maken over de manier waarop Israël in de raad wordt behandeld. De aanleiding is de lijst van bedrijven die in de betwiste gebieden zoals de West Bank actief zijn. De VN-raad publiceerde de lijst, waar vier in Nederland gevestigde concerns op staan, deze week. Nederland ontmoedigt bedrijven te investeren in de Israëlische nederzettingen, maar vindt dat de VN zich hier buiten moet houden, stelt Blok.

In het algemeen is het niet in de eerste plaats aan de VN, maar aan de landen om bedrijven bewust te maken van het belang van verantwoord ondernemen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen de NOS. Nederland ziet de lijst als voorbeeld van een eenzijdige gerichtheid op Israël die in de Mensenrechtenraad volgens critici al langer gaande is. In 2015 kwam de raad in opspraak nadat een vertegenwoordiger uit Saoedi-Arabië, een land waar de mensenrechten systematisch worden geschonden, voorzitter werd van een subcommissie.

De Verenide Staten stapten in 2018 uit de raad vanwege de ‘chronisch anti-Israëlische opstelling’. Volgens Washington is de raad uitgegroeid tot een beschermer van mensenrechtenschenders, niet van de mensenrechten. Zo is Israël het enige land dat een vast agendapunt is in de vergaderingen. De raad heeft Israël in meer resoluties veroordeeld dan alle andere VN-lidstaten tezamen. Ook heeft de raad veel anti-Israëlische rapporten geproduceerd. Volgens Amerika is dit hypocriet , omdat in de raad staten meedoen die de mensenrechten zelf in het kwadraat schenden, zoals China, Saoedi-Arabië en Cuba.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Nederland komt op voor Israël in VN-mensenrechtenraad