‘Yid’ als scheldwoord en geuzennaam toegevoegd aan Oxford English Dictionary
In Groot-Brittannië is controverse ontstaan omdat de Oxford English Dictionary, het belangrijkste woordenboek in de Engelstalige wereld, het woord ‘Jood’ als scheldwoord en geuzennaam heeft toegevoegd. De woorden ‘Yid’ en ‘yiddo’ slaan volgens het woordenboek op een supporter of speler van de Londense voetbalclub Tottenham Hotspur. Tegelijkertijd worden deze woorden alom gezien als antisemitisch en discriminerend ten opzichte van Joden. De Jewish Leaderschip Council keurt de zet van het woordenboek af.
Net woord ‘yid’ wordt in Groot-Brittannië in het voetbal gebruikt als scheldwoord en geuzennaam; vergelijkbaar met het gebruik van ‘Joden’ in het Nederlandse voetbal. Tegenstanders van Tottenham Hotspur gebruiken ‘yid’ en ‘yiddo’ onder andere in antisemitische spreekkoren in en rond de stadions. De Londense club wordt als ‘Jodenclub’ beschouwd en de hooligans van de club zien dat ook zo. Zij hebben ‘yid’ omarmd als geuzennaam, vergelijkbaar met hun geestverwanten van Ajax. Spurs-hooligans noemen zich ‘the Yid Army’, en zwaaien met vlaggen met een Davidster.
Nu de Oxford English Dictionary het woord heeft opgenomen, is het officieel en wordt het gelegitimeerd, stelt Simon Johnson van de Britse Jewish Leaderschip Council. “Dit is een term met kwaadaardige, antisemitische boventonen. Dus als de Oxford English Dictionary zo’n term wil opnemen, moet die verachtelijke betekenis benadrukt worden,” zegt Johnson tegen de BBC. De directie van de Londense club zegt dat het de woorden ‘yid’ of ‘yiddo’ zelf nooit via zijn eigen kanalen en producten gebruikt.
Inmiddels heeft de Oxford English Dictionary aan het woord toegevoegd dat het woord ‘vaak als denigrerend en aanstootgevend’ wordt gebruikt. Verder benadrukt de organisatie achter het woorden dat het reflecteert, en niet dicteert, hoe taal wordt gebruikt. Het opnemen van het woord ‘yid’ is volgens de organisatie dus een logisch gevolg van het feit dat het woord op dergelijke wijze is ingeburgerd in de Engelse taal.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren