Jongerenorganisatie Netzer organiseert ‘grootste en misschien wel meest succesvolle weekend ooit’

Netzer

De Joodse jongerenvereniging Netzer heeft een succesvol winterweekend voor jongeren achter de rug. Dit meldt de club in een persbericht. In Putten waren circa vijftig mensen aanwezig, daar waar de organisatie ongeveer tachtig actieve leden telt. Het thema van het weekend was ‘Fissa’, straattaal voor ‘Feest’. ‘We hebben veel geleerd over en spellen gedaan wat betreft de verschillende Joodse feestdagen die er zijn’, schrijft het bestuur, dat spreekt van ‘het grootste en misschien wel meest succesvolle weekend ooit’. De deelnemers waren tussen de twaalf en achttien jaar oud.

Sjabbat
Na de sjabbatmaaltijd op vrijdagavond werd er ‘Joods weerwolven’ gespeeld; het spel ‘weerwolven’ met een Joodse twist. De zaterdag werd afgetrapt met de Ruach, waarin de jonge deelnemers – chanichiem – wakker werden gemaakt werden met dansjes en ochtendgymnastiek. ‘Daarna werd onze sjabbatochtend Netzer-dienst (ma’amad) gehouden, voor het eerst onder muzikale begeleiding van een gitaar en een piano, wat er voor zorgde dat de meesten nog enthousiaster meededen’, aldus de schrijvers. ‘Hierin werd tevens gelernd over de parasja van de week besproken. Na de ma’amad werden de chanichiem verdeeld in groepjes, waarna ze zes posten bezochten met verschillende activiteiten gerelateerd aan diverse Joodse feestdagen’.

Levend Cluedo
Vervolgens was het tijd voor sport en ontspanning, waarin zwemmen, zaalvoetbal en ‘vriendschapsarmbandjes maken’ centraal stonden. In de avond waren er twee programmaonderdelen. ‘De eerste, was Levend Cluedo, waarin chanichiem het mysterie moesten oplossen van onze rabbijn, die eerder op de dag tijdens het ontbijt ontvoerd werd door een “onbekende”. In het spel waren verkleedde madrichiem [oudere deelnemers, red.], die ongelofelijk goed hun rol speelde. De chanichiem konden door te praten met de karakters (gebaseerd op personages van de LJG en Bijbelse figuren), informatie verkrijgen. Gedurende het spel werden steeds hints vrij gegeven, waaronder ook valse, wat het moeilijk maakte om dit spannende raadsel op te lossen. Uiteindelijk sloegen ze er toch in om dit mysterie te kraken’.

Feest
In de avond stond het feest centraal. ‘Het feestje had een gebied waarin er gedanst kon worden op Israëlische en Joodse muziek maar vooral ook op muziek van tegenwoordig. De kamer was daarnaast voorzien van een casino, een pokertafel, een Photo Booth, en van een cocktailbar waarin onze madrichiem gedurende de avond heerlijke alcoholvrije cocktails klaarmaakten voor de chanichiem. Na deze super leuke maar ook lange dag, waren de chanichiem ook wel klaar om naar bed te gaan’, aldus het persbericht.

Challes bakken
Op zondag werd het weekend afgesloten. Eerst was er weer een Ruach en daarna ‘hebben de chanichiem hun lekkerste challes gemaakt de lekkerste ingrediënten’. Vervolgens ging iedereen naar huis. ‘Het mazkiroet (bestuur) en madrichiem (begeleiding) kijkt met genoegen terug op ons grootste en misschien wel meest succesvolle weekend ooit!’ schrijft het Netzer-bestuur. Netzer Nederland is de liberaal-Joodse en zionistische jongerenvereniging van Nederland. Tevens is het naar eigen zeggen de snelst groeiende Joodse jongerenvereniging van Nederland, met plusminus tachtig actieve leden in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar.

Categorie:

Home » Nieuws » Jongerenorganisatie Netzer organiseert ‘grootste en misschien wel meest succesvolle weekend ooit’