Nederlandse podcast over Joods Berlijn gelanceerd

Joods Museum

Het Joods Museum heeft een podcast gelanceerd over Joods Berlijn. Deze Nederlandstalige luistershow vertelt het verhaal van de Berlijnse Joden vanaf de achttiende eeuw tot aan het heden. De Joodse gemeenschap van Berlijn is immers de snelst groeiende ter wereld waarover veel te melden valt. Wat beweegt Joden om naar de stad te trekken waar de Sjoa werd gepland en deels werd uitgevoerd? Maarten van Westenveen gaat in deze podcast op zoek naar het grote verhaal van Joods Berlijn, aldus het Joods Museum.

In vier afleveringen spreekt Van Westenveen met verschillende experts over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de Duitse hoofdstad. In de eerste aflevering gaat het over de komst van de eerste Joden naar Berlijn en de periode daarna. Vervolgens is er een aflevering gewijd aan de opkomst van Adolf Hitler, de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa. Hierna volgt een gesprek over de bouw en val van de Berlijnse Muur, gevolgd door een laatste aflevering die gaat over de hedendaagse Joodse gemeenschap. Iedere aflevering duurt circa een half uur en bevat ook reportage-elementen.

De geschiedenis van de Joden in Berlijn is er een van vallen en opstaan, hoogte en dieptepunten. Ze komen aan bod in deze reeks, die is gemaakt in het randprogramma de tentoonstelling Zerheilt – Fotofragmenten van Berlijn; een expositie die te zien is in het Joods Museum tot maart 2023. De Franse fotograaf Frédéric Brenner onderzocht drie jaar lang het huidige Joodse leven in Berlijn. De foto’s tonen de diversiteit van de Joodse gemeenschap in de Duitse hoofdstad en de complexiteit van de Duits-Joodse geschiedenis.

Luister hier naar de eerste aflevering van ‘Joods Berlijn’.

Lees ook:
Rijksmuseum en Joods Museum komen samen met tentoonstelling over roofkunst

De twee Amsterdamse musea slaan de handen ineen: in 2024 zullen ze samen een tentoonstelling houden over roofkunst. Het gaat om geroofde kunst van Joden in de Tweede Wereldoorlog dat in handen kwam van het Rijksmuseum. Van deze objecten zijn een aantal nabestaanden en erven nog steeds niet opgespeurd, en mede daarom wil Rijksmusemdirecteur Taco Dibbits een expositie samen met het Joods Museum organiseren waarin deze stukken centraal staan
.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Nederlandse podcast over Joods Berlijn gelanceerd