Waarom het CIDI in de Hofstad resideert – serie ‘De staat van Joods Den Haag’

Naomi Mestrum met premier Yair Lapid van Israël (FB)

Naomi Mestrum is adjunct-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie die zijn hart heeft verpand aan Den Haag. De aanwezigheid van de club in de Hofstad is functioneel en heeft grote voordelen voor de Joodse gemeenschap aldaar. Het werk is nooit af, zegt Mestrum, die in de stad woont en spreekt van een hecht samenwerkingsverband met andere Joodse organisaties. Wel maakt ze zich zorgen over de toekomst, ook in de de Hofstad. In de serie ‘De staat van Joods Den Haag’ spreekt Jonet.nl met Mestrum.

Waarom is het CIDI in Den Haag gesitueerd?

“We zijn hier al sinds de oprichting, in 1974. Een van de oprichters, Levisson van Wees, was zelf ook een Hagenaar, maar we zijn opgericht om ons te richten op de Nederlandse politiek. We houden kantoor op steenworp afstand van de Tweede en Eerste Kamer. Het is handig als je om de hoek zit. Toen ze begonnen hadden we nog geen smartphones, mail en dergelijke. Het was dus toen extra handig om in de buurt te zitten. Verder is Den Haag de op-een-na grootste Joodse gemeenschap van Nederland, dus is het niet raar dat hier ook Joodse instellingen zijn opgericht.”

Is het CIDI nou een Joodse of een Israëlische instelling?

“De oprichters komen voort uit de Joodse gemeenschap en dus zijn we wel echt een Joodse organisatie. We richten ons niet direct op Joods Nederland, maar kijken wel altijd naar thema’s die van belang zijn voor de gemeenschap. We komen op voor de gemeenschap waar het gaat om de thema’s Israël en antisemitisme. Als wij een Israëlische organisatie zouden zijn, dan zou dat impliceren dat wij alles wat de staat Israël doet zouden goedkeuren. Dat doet de Israëlische ambassade al. We zijn ook kritisch op Israël.”

Wat heeft Joods Den Haag dan aan het CIDI?

“Niet alleen Joods Den Haag, maar eigenlijk heeft Joods Nederland veel aan ons. Het CIDI is de organisatie die in politiek Den Haag echt gehoord wordt. Natuurlijk om antisemitisme, maar ook als er politici zijn die meer willen weten over Israël. Zij komen naar CIDI om kennis te krijgen over het land en over de problematiek rond Jodenhaat. Maar omdat we in Den Haag gevestigd zijn, hebben we ook goed contact met gemeenteraadsleden in deze stad.”

Hoe ziet dat contact eruit?

“Om de vier jaar verandert de raad, dus in eerste instantie begint het met een nieuwe kennismaking. Ook Haagse raadsleden realiseren zich dat de stad een lange Joodse geschiedenis heeft en ook een actieve Joodse gemeenschap kent. Ze zoeken daarom die connectie om feeling te houden met wat er binnen die groep burgers speelt. Op basis van onze contacten is het initiatiefvoorstel ‘Waardeer Joods Erfgoed, weer antisemitisme’ aangenomen. Dat plan houdt in dat Joods erfgoed in Den Haag wordt onderhouden en antisemitisme daarmee wordt aangepakt. Het erfgoed kun je gebruiken om informatie over het Joodse verleden in de stad te gebruiken voor meer inzicht en waardering in de Joodse gemeenschap.”

Jullie hebben de gemeenteraad geadviseerd. Hoe?

“We waren een actieve partner in de overleggen over deze initiatiefnota. We hebben veel gepraat met raadsleden, hebben de teksten vooraf mogen bekijken en hebben meegedacht met hen. Ook hebben we veel informatie gegeven over de cultuur en bijdragen van de Joodse gemeenschap in Den Haag. Het was uiteindelijk een initiatief van de VVD, ChristenUnie en de SGP in de gemeenteraad.”

Jullie organiseren ook activiteiten voor Joods Den Haag, of niet?

“Nee, niet specifiek. Zelf heb ik wel eens een bijeenkomst georganiseerd voor Haagse raadsleden en bestuurders van Haagse organisaties. Je vertelt dan over de Joodse gemeenschap om laten hen te laten kennismaken. De raadsleden hadden daar om gevraagd. Wij vormen we dan een brugfunctie tussen raadsleden en andere Joodse organisaties in de stad. Die hebben hun eigen netwerk en zijn zelf ook actief. En vlak voor gemeenteraadsverkiezingen zijn er altijd kandidaat-raadsleden die Joods Den Haag willen opzoeken en campagne willen voeren.”

Je woont zelf in Den Haag, maar ben je ook actief in Joodse gemeenschap?

“Zelf ben ik niet-Joods, dus ben ik in mijn vrije tijd ook niet actief in Joodse Den Haag. Wel heb ik goede contacten bij organisaties en ken ik veel mensen. Op een receptie van de Israëlische ambassade kom je al je contacten gewoon weer tegen. Je kunt er dan voor zorgen dat je netwerk op orde is. We weten elkaar dus ook snel te vinden. Het netwerk is hecht en we werken samen waar het kan.”

Bij crisis vinden jullie elkaar?

“In de Schilderswijk was er in 2014 een anti-Joodse demonstratie rondom een Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas. Dat waren aanhangers van terreurorganisatie Islamitische Staat. Ze maakten onder andere de Hitlergroet en riepen anti-Joodse leuzen. De politie greep niet in. Jozias van Aartsen was toen nog burgemeester. We hebben een oproep gedaan om in te grijpen en hebben aangifte gedaan. Hij moest van zijn vakantieadres terugkomen omdat de situatie te gespannen was. Er waren zorgen bij de andere Joodse organisaties in de stad, onder meer omdat er Joden in een hofje in de Schilderswijk wonen. Wij staan op zo’n moment goed in contact met elkaar. Ook was er een overleg met Van Aartsen, de politie, ons en alle andere Joodse Haagse organisaties.”

Wat kan de toekomst brengen voor het CIDI en Joods Den Haag?

“In een ideale situatie kunnen wij ons als CIDI op een dag opheffen omdat er geen antisemitisme meer is en de staat Israël door iedereen in de wereld wordt geaccepteerd. Helaas zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn. Het antisemitisme groeit en is vele malen zichtbaarder dan in het verleden, onder andere dankzij sociale media. Ook is de haat tegen de staat Israël nog lang niet verdwenen. Dat zie ik nog steeds verder polariseren, omdat de nuance erover steeds verder weg lijkt. De achtergrondkennis van mensen wordt alsmaar minder. Daar maak ik me echt zorgen om. Zeker ook in Den Haag een grote stad waar veel groepen met elkaar leven. We gaan dus door met het verspreiden van kennis onder de mensen.”

Tot slot. Afgelopen zomer kondigde Hanna Luden haar vertrek aan. Hebben jullie al een nieuwe directeur gevonden? En voel jij jezelf geroepen om het te doen?

“Hanna heeft zeven jaar hard gewerkt voor CIDI en het is jammer dat zij vertrekt. We zoeken momenteel naar een nieuwe directeur en over de uitkomst daarvan kan ik in deze fase nog niets zeggen. Zoals ik deze zomer al tegen jullie zei, ben ik bereid om verantwoordelijkheid te nemen.”

Lees ook:
Gouden jaren met nesjomme in het Mr. Visserhuis – de staat van Joods Den Haag

Het Meester Visserhuis in Den Haag is geen ‘gewoon’ bejaardentehuis, maar heeft een unieke Joodse signatuur. Sinds jaren is het het enige ouderencentrum met Joodse inslag naast Beth Shalom in Amsterdam. Ongeveer tien jaar geleden betrokken de bewoners nieuwsbouw en de buurt van Scheveningen. ‘Het Visserhuis’ is en blijft een populaire plek, ook voor niet-Joodse ouderen in de hofstad.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Achtergrond » Joods Den Haag » Waarom het CIDI in de Hofstad resideert – serie ‘De staat van Joods Den Haag’